Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Volí sa už len na Aljaške, súboj o Kongres stále nie je rozhodnutý

.tasr .svet

Volebné miestnosti sa už uzavreli vo všetkých amerických štátoch s výnimkou Aljašky, kde sa hlasovanie skončí o 07.00 h SEČ. Stále pritom nie je jasné, kto bude ovládať Snemovňu reprezentantov a Senát Kongresu USA.

Volí sa už len na Aljaške, súboj o Kongres stále nie je rozhodnutý AP Photo/Mark Thiessen

podľa prognóz stanice CNN majú zatiaľ viac kresiel v Snemovni istých republikáni, a to 186. Stále sú však pomerne ďaleko od väčšiny, ktorá predstavuje minimálne 218 kongresmanov. Demokrati majú zatiaľ 162 kresiel. 

V 100-člennom Senáte sú sily oboch strán aktuálne úplne vyrovnané v pomere 46:46, pričom na väčšinu je potrebných minimálne 51 kresiel. Žiadnej zo strán sa pritom zatiaľ nepodarilo získať senátorské kreslo, ktoré doposiaľ zastával druhý tábor.         

Viacero kľúčových senátnych súbojov, napríklad v štátoch Georgia a Pensylvánia, je pritom stále tak tesných, že zatiaľ nie je vôbec jasné kto z nich zvíťazí. 

Podľa správ amerických médií sa v kongresových voľbách zrejme nečrtá výrazné víťazstvo republikánov, v ktoré mnohí z nich dúfali. 

Demokrati amerického prezidenta Joea Bidena obhájili posty guvernérov v dôležitých štátoch New York, Kalifornia a Pensylvánia. 

V New Yorku si zaistila znovuzvolenie demokratická kandidátka, vôbec prvá žena na poste newyorskej guvernérky Kathy Hochulová. Podarilo sa jej poraziť silného republikánskeho vyzývateľa Leeho Zeldina, spojenca exprezidenta USA Donalda Trumpa. 

Ďalší mandát si zaistil aj demokratický guvernér najľudnatejšieho štátu USA - Kalifornie - Gavin Newsom, ktorý porazil republikánskeho súpera Briana Dahleho s vysokým, vyše 20-percentným náskokom. 

Veľkú radosť mali demokrati aj z víťazstva svojho kandidáta Josha Shapira v súboji o post guvernéra v Pensylvánii, patriacej medzi štáty, ktoré majú kľúčový význam pre víťazstvo vo voľbách do Kongresu. Shapiro s vyše desaťpercetným náskokom porazil príslušníka krajne pravicového krídla Republikánskej strany Douga Mastriana. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite