Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veliteľ Revolučných gárd v Iráne požiadal o okamžité ukončenie demonštrácií

.tasr .svet

Protesty vyvolala smrť mladej ženy, ktorá nastala tri dni po jej zatknutí pre porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

Veliteľ Revolučných gárd v Iráne požiadal o okamžité ukončenie demonštrácií SITA/AP Photo/Middle East Images, File

veliteľ iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí vyzval v sobotu na ukončenie viac než 40 dní trvajúcich pouličných protestov, ktoré zachvátili celú krajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Demonštranti by nemali trpezlivosť systému preťažovať,“ varoval generál, ktorého citovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA. „Našej mládeži to hovoríme ešte raz: dnes je posledný deň nepokojov. Už viac nevyjdite do ulíc,“ vyhlásil.

Nikto podľa neho demonštrantom nedovolí ďalej podnecovať neistotu a meniť univerzity v krajine na „bojové pole“. Nepokoje, ktoré v krajine zúria od smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej v polovici septembra, označil Salámí za sprisahanie zo strany USA, Británie, Izraela a Saudskej Arábie. Tieto krajiny totiž podľa neho počas uplynulých rokov utrpeli od Iránu politické porážky. „Nebuďte šachovými figúrkami nepriateľov krajiny,“ odkázal generál mládeži v krajine. „Cesta späť je pre vás ešte otvorená,“ uviedol ďalej v odkaze adresovanom demonštrantom.

Pozorovatelia označili prejav hlavného veliteľa iránskych Revolučných gárd ako varovanie, aby sa protesty okamžite skončili – hoci je nepravdepodobné, že s tým bude mať úspech, cituje DPA.

Mahsá Amíníová (22) zomrela v Teheráne 16. septembra, tri dni po zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. Jej smrť vyvolala najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky, voči ktorým iránske úrady tvrdo zasiahli.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite