Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko upovedomilo USA o plánovanom cvičení jadrových síl

.tasr .svet

Rusko informovalo Spojené štáty o svojom pláne usporiadať cvičenie svojich jadrových síl. V utorok to oznámil hovorca amerického letectva Patrick Ryder. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Rusko upovedomilo USA o plánovanom cvičení jadrových síl Ekaterina Shtukina, Sputnik

spojené štáty uviedli, že očakávajú, že súčasťou cvičenia ruských jadrových síl bude aj odpaľovanie striel, pričom poznamenali, že Rusko už v minulosti v rámci cvičných odpalov testovalo medzikontinentálne balistické rakety. 

„Spojené štáty boli upovedomené a ako sme už predtým zdôraznili, ide o rutinné každoročné cvičenie Ruska,“ uviedol Ryder. Ďalšie podrobnosti odmietol poskytnúť.

Podľa zmluvy New START je Rusko povinné vopred informovať o o takýchto cvičeniach, tvrdia predstavitelia USA. Zmluva New Start zaväzuje Rusko a Spojené štáty, aby obmedzili svoje arzenály jadrových hlavíc.

Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Rusko pred použitím jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine a povedal, že takéto vystupňovanie konfliktu by bolo ťažkou chybou. 

Biden dostal od novinárov otázku, či podľa jeho mienky Rusko pripravuje útok špinavou bombou, z ktorého potom obviní Ukrajinu. Prezident odpovedal: „Rusko by urobilo neuveriteľne vážnu chybu, keby použilo taktickú jadrovú zbraň.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite