Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská premiérka Liz Trussová oznámila rezignáciu

.tasr .svet

Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok oznámila, že odstupuje z funkcie predsedníčky vlády. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC.

Britská premiérka Liz Trussová oznámila rezignáciu House of Commons/PA via AP

voľby nového predsedu Konzervatívnej strany sa podľa jej slov uskutočnia v priebehu budúceho týždňa. Trussová na svojom poste zatiaľ zostane a po voľbe odovzdá funkciu svojmu nástupcovi.

Premiérka priznala, že nemôže „naplniť mandát“, s ktorým bola zvolená. „Do funkcie som nastúpila v období veľkej hospodárskej a medzinárodnej nestability,“ povedala s tým, že domácnosti aj podniky v krajine majú problémy platiť účty.

Trussová podľa svojich slov o svojej rezignácii hovorila s kráľom Karolom III. Vo štvrtok popoludní absolvovala stretnutie so šéfom parlamentného výboru Konzervatívnej strany Grahamom Bradym.

Predsedníčkou konzervatívcov sa Trussová stala 5. septembra a 6. septembra ju kráľovná Alžbeta II. – dva dni pred svojou smrťou – oficiálne poverila zostavením vlády.

Navrhované daňové úľavy, ktoré Trussovej vláda v septembri predstavila, spôsobili v krajine finančný chaos. Návrh rozpočtu, ktorý viedol k turbulenciám na finančných trhoch, stál už minulý týždeň kreslo ministra financií Kwasiho Kwartenga.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite