Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament odsúdil falošné referendá, chce stíhať Vladimira Putina

.tasr .svet

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali vo štvrtok všetky krajiny a medzinárodné organizácie, aby odsúdili fiktívne referendá na Ukrajine a pokusy Ruska o násilné získanie územia.

Európsky parlament odsúdil falošné referendá, chce stíhať Vladimira Putina AP Photo/Jean-Francois Badia

v uznesení, ktoré podporilo 504 poslancov, 26 bolo proti a 36 sa hlasovania zdržalo, sa uvádza, že výsledky fiktívnych referend, ktoré sa uskutočnili vo vojnovom stave s cieľom pripojiť Doneckú, Chersonskú, Luhanskú a Záporožskú oblasť k Rusku, sú "nulitné a neplatné". Poslanci v rámci schváleného textu vyzvali členské štáty EÚ, aby voči Rusku prijali ďalšie prísne sankcie.

Poslanci vyjadrili uznanie odvahe ukrajinského ľudu, ktorý bráni svoju vlasť a európske hodnoty, a v tejto súvislosti vyzvali členské štáty EÚ a ďalšie krajiny podporujúce Ukrajinu, aby výrazne zvýšili svoju vojenskú pomoc, najmä v oblastiach požadovaných ukrajinskou vládou.

Podľa odkazu poslancov Európskeho parlamentu sú nedávne hrozby Ruska o použití jadrových zbraní nezodpovedné a nebezpečné. Členské štáty eurobloku a jeho medzinárodní partneri by preto mali pripraviť rýchlu a rozhodnú reakciu v prípade, že Rusko uskutoční jadrový útok na Ukrajinu.

„Akýkoľvek pokus Ruska prezentovať útoky na okupovaných územiach ako útok na samotné Rusko, a teda ako dôvod jadrového útoku, je nezákonný a neopodstatnený a neodradí EÚ od ďalšej pomoci ukrajinskej sebaobrane,“ uvádza sa v uznesení.

Poslanci odsúdili aj vojenskú mobilizáciu v Rusku a opatrenia, ktoré nútia obyvateľov okupovaných území Ukrajiny slúžiť v ruských ozbrojených alebo pomocných silách.

S cieľom zachovať stabilitu v zakaukazskej oblasti a strednej Ázii europoslanci vyzvali na zvýšenú podporu krajinám, ktoré zaznamenali vysoký príliv ruských občanov, najmä Gruzínsku, Kazachstanu, Uzbekistanu, Arménsku a Kirgizsku.

Europarlament riešil aj nedávne výbuchy na dvoch plynovodoch Nord Stream. Poslanci tvrdia, že existuje silnie podozrenie, že išlo o výsledok "koordinovaného a úmyselného konania štátneho aktéra". Tieto výbuchy podľa EP ukazujú, aká nebezpečná bola politika rastúcej závislosti od ruských fosílnych palív a že využívanie energie ako zbrane sa posunulo na novú úroveň.

Uznesenie EP vyzýva členské štáty eurobloku, aby ochranu európskej kritickej infraštruktúry považovali za prioritu, zvýšili jej odolnosť voči vonkajším útokom a podporovali odolnosť východoeurópskych partnerov a partnerov zo západného Balkánu.

V uvedenom uznesení europoslanci vyzývajú na zriadenie ad hoc medzinárodného tribunálu pre agresiu na Ukrajine, v rámci ktorého by bol stíhaný Vladimir Putin a všetci ruskí civilní a vojenskí úradníci a ich splnomocnení zástupcovia zodpovední za riadenie, začatie a vedenie vojny na Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite