Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA Česku poskytnú vojenskú pomoc vo výške 106 miliónov dolárov

.sita .svet

Spojené štáty americké poskytnú Českej republike vojenskú pomoc v objeme 106 miliónov dolárov. Ako informuje americké veľvyslanectvo v Česku, 100 miliónov dolárov dostanú v rámci zahraničnej vojenskej spolupráce Foreign Military Financing (FMF), ktorá je súčasťou druhého balíka pomoci pre Ukrajinu schváleného Kongresom.

USA Česku poskytnú vojenskú pomoc vo výške 106 miliónov dolárov SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

ostatných šesť miliónov pošle Washington v rámci FMF z fondu boja proti ruskému vplyvu a sú určené na vytvorenie centra kybernetických reakcií. Peniaze majú pomôcť vytvoriť kapacity Česka za účelom odstrašenia a obrany proti rastúcej ruskej hrozbe a tiež doplniť vojenské kapacity, ktoré poskytlo alebo poskytne Ukrajine.

„Česká republika sa ukázala ako jedna z vedúcich krajín v pomoci Ukrajine proti nelegálnej ruskej invázii. Veľmi si ceníme Českú republiku za poskytnutie všetkej techniky a vybavenia z vlastných skladov na obranu Ukrajiny,“ vyjadrila sa americká chargé d'affaires Christina Agor.

České ministerstvo obrany na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter na pomoc reagovalo s vyjadrením, že „finančná podpora zo strany USA určená pre ďalšiu modernizáciu Armády Českej republiky a čiastočnú kompenzáciu našich dodávok materiálu na Ukrajinu je pre nás najmä uznaním, že táto cesta je správna“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite