Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Talianska astronautka Cristoforettiová sa stala prvou veliteľkou na ISS

.tasr .svet

Talianska astronautka Samantha Cristoforettiová sa v stredu stala prvou ženou z európskej krajiny, ktorá sa kedy ujala velenia na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Symbolické "kľúče" od vesmírnej stanice si prevzala od ruského kozmonauta Olega Artemieva, informuje agentúra DPA.

Talianska astronautka Cristoforettiová sa stala prvou veliteľkou na ISS NASA/Robert Markowitz

talianka kráča v šľapajach štyroch predchádzajúcich európskych veliteľov ISS. Vo svojej funkcii je okrem iného zodpovedná za bezpečnosť posádky a zabezpečenie úzkej spolupráce medzi osobami na palube a kolegami na Zemi.

Cristoforettiová, rodáčka z Milána, je od konca apríla na svojej druhej misii na ISS v rámci projektu Minerva, pričom má na starosti lekárske a materiálové experimenty. Na Zem sa táto 45-ročná astronautka Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a bývalá pilotka talianskych vzdušných síl vráti 10. októbra, dopĺňa agentúra AFP.

Cristoforettiová je držiteľkou rekordu v dĺžke pobytu ženy vo vesmíre. Tento rekord dosiahla, keď v rokoch 2014 a 2015 strávila na obežnej dráhe Zeme 199 dní. Je zároveň piatou ženou - a vôbec prvou Neameričankou -, ktorá sa stala veliteľkou ISS od vytvorenia tejto funkcie v roku 2000.

Veliteľ ISS je zodpovedný za všetky úlohy členov posádky na palube tejto vesmírnej stanice, ktorá obieha nad Zemou vo výške viac ako 400 kilometrov.

O tom, kto sa stane veliteľom ISS, rozhoduje spoločne päť vesmírnych agentúr podieľajúcich sa na prevádzke stanice: americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ruský Roskosmos, Európska vesmírna agentúra (ESA), Kanadská kozmická agentúra (CSA) a Japonská národná vesmírna agentúra (JAXA).

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite