Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaputová na pôde OSN upozornila na potrebu rovnocenného zapojenia žien a dievčat

.tasr .svet

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na pôde OSN upozornila na potrebu rovnocenného zapojenia žien a dievčat pri riešení kríz, ktorým v súčasnosti čelí medzinárodné spoločenstvo. TASR o tom informuje na základe piatkových vyjadrení prezidentky na sociálnych sieťach.

Čaputová na pôde OSN upozornila na potrebu rovnocenného zapojenia žien a dievčat AP Photo/Mary Altaffer

„bez rovnocenného zapojenia sa žien a dievčat, bez ich skúsenosti, nezvládneme bezprecedentnú kombináciu kríz, ktorým čelíme – klimatickú, bezpečnostnú, energetickú a ekonomickú,“ uviedla Čaputová. Tieto krízy podľa nej až pričasto zasahujú ženy a dievčatá, či už v podobe rodovo podmieneného a domáceho násilia, ekonomického strádania a chudoby.

Čaputová pripomenula, že táto myšlienka bola súčasťou jej prejavu na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Podľa svojich vyjadrení na sociálnej sieti sa v New Yorku stretla s výkonnou riaditeľkou špecializovanej organizácie UN Women Simou Bahousovou, s ktorou sa zhodli na tom, že jedinou odpoveďou je nepoľaviť a spolupracovať na zlepšovaní postavenia žien a dievčat na celom svete.

„Som rada, že naše ministerstvo zahraničných vecí s UN Women podpísalo memorandum, ktoré posilní našu spoluprácu v tejto oblasti v zahraničnej pomoci Slovenska,“ povedala prezidentka. Upozornila, že ženám a deťom, ktoré nežijú život bez násilia, je potrebné venovať pozornosť aj na Slovensku. „Musíme naďalej hľadať spôsoby prevencie aj efektívnejšej pomoci,“ uviedla.

Mesto New York v tomto smere podľa Čaputovej ponúka aj zaujímavú inšpiráciu svojich centier pre spravodlivosť v rodine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite