Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Plyn, cesta od strachu, cez optimizmus, po pohodu

.dáta bez pátosu .svet

Všetko sa vyvíja veľmi dobre: zásoby, dodávky, výhľad a zima.

Dáta bez pátosu: Plyn, cesta od strachu, cez optimizmus, po pohodu

stav zásob:

  • Včera sa EÚ dostala v zásobách plynu na 86% kapacity.
  • Litva a Maďarsko nemajú plnenie ako prioritu, lebo:
  • Litva má veľké zásobníky a zásoby nad 100% ročnej spotreby.
  • Maďarsko sa spolieha priebežne na ruské dodávky a v plnení zaostáva za Európou a aj za svojimi vlastnými stavmi z minulých rokov

Ak tieto 2 krajiny zo sumáru EÚ dáme von, sme dnes na 88 %. Slovensko je v zásobách na 85 % s 3 miliardami m3, pričom v tomto stave nie sú pohotovostné zásoby v Dolných Bojanoviciach (asi pol miliarda m3, ktoré slúžia na udržiavanie tlaku v sústave).

prítok plynu

Oproti obdobiu pred mesiacom je EÚ, Slovensko, ale aj kľúčové trhy (75% zásob a spotreby) Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko a Rakúsko vyššie o 9% až o 14% vyššie. Vysoká je dynamika napĺňania zásobníkov, čo bola a je stále pre EÚ priorita. Cieľ bol mať zásoby na 80% plné 1. novembra. Tam sme boli začiatkom septembra.

Prítok asi 6,5 miliardy m3 plynu týždenne umožňuje okrem plnenia zásobníkov, prevádzkovať vo vysokej miere aj plynové elektrárne v Španielsku, Portugalsku, Taliansku a v Holandsku, dokonca v nevídanej miere (takmer 2 GW aj v Rakúsku). Z tých 6,5 miliardy m3 sú ruské dodávky už len asi 500 mil. m3 týždenne = 8%.

Po naplnení zásobníkov vo Francúzsku (už dnes 96%) a v Nemecku (už dnes na 90%) na maximálnu kapacitu 98%-100% budú aj tieto krajiny môcť, ak nie musieť spaľovať prítok plynu v plynových elektrárňach. Táto situácia už je dnes v Portugalsku a v Španielsku a v severnom Taliansku.

Prítok 1 miliardy ročne umožňuje prevádzkovať plynovú elektráreň s nepretržitým výkonom viac ako 1 GW počas celého roka. Ak by išlo o polročné obdobie zimy, tak 1 miliarda m3 plynu poskytuje v plynovej elektrárni stabilný výkon asi 2,2 GW.

Dnes sa natláčajú do zásobníkov asi 2,5 miliardy m3 týždenne. Tieto budú po naplnení kapacít k dispozícii na kúrenie počas zimy, alebo na výrobu elektriny. 1 miliarda m3 týždenne je ekvivalent 50 GW výkonu po celý rok. A 50 GW výkonu je 15% špičkovej spotreby EÚ v zime. Teoreticky pribudnú obrovské kapacity výroby elektrickej energie - ak neklesnú dodávky.

očakávanie

Pri čítaní odhadu budúcnosti od veľkých analytických domov a bánk prevláda optimizmus a výhľad:

  • poklesu ceny plynu postupne ku koncu roka, Meryll Lynch dokonca pod USD 100 za 1 MWh,
  • len postupného míňania (prípadne doplnenia) rekordných zásob plynu, (dnes 94 miliárd m3 s odhadom okolo 100 miliárd m3 koncom októbra)
  • zatiaľ len priemerne chladného septembra a nástupu zimy,
  • postupne rastúcej kapacity LNG terminálov (Nemecko/Poľsko) začiatkom budúceho roka,
  • Následne pri raste dostupných výrobných kapacít elektrickej energie by aj cena tejto komodity mala ísť postupne nižšie, zvlášť po nábehu až 15 GW výrobnej kapacity jadrových reaktorov vo Francúzsku v priebehu novembra-decembra

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite