Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliban oslavuje prvé výročie odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Tento deň bude štátnym sviatkom

.tasr .svet

Afganské hnutie Taliban vyhlásilo stredu za štátny sviatok a rozsvietilo svetlá v hlavnom meste Kábul, aby oslávilo prvé výročie stiahnutia zahraničných vojakov pod vedením USA po 20-ročnom konflikte.

Taliban oslavuje prvé výročie odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Tento deň bude štátnym sviatkom SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

z afganského hlavného mesta Kábul odleteli 31. augusta 2021 posledné lietadlá americkej armády, čím ukončili najdlhšiu vojnu, akú kedy USA viedli, pripomína AFP. 

Počas tohto konfliktu prišlo o život približne 66 000 afganských vojakov, 48 000 civilistov a 2461 amerických vojakov, píše AFP.

Hnutie Taliban sa vlani v polovici augusta opätovne dostalo k moci po tom, ako sa z Afganistanu stiahli zahraniční vojaci. Vláda vedená Talibanom zaviedla prísne islamské právo šaría a obmedzila ženám a dievčatám prístup k vzdelaniu a zamestnaniu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite