Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán dodal Rusku prvé útočné drony, údajne sú poruchové

.tasr .svet

Irán dodal Rusku prvé drony, ktoré môžu byť nasadené do vojny na Ukrajine. Informoval o tom v pondelok podľa agentúry DPA americký denník Washington Post s odvolaním sa na zdroje z prostredia tajných služieb.

Irán dodal Rusku prvé útočné drony, údajne sú poruchové SITA/Iranian Army via AP

noviny píšu, že 19. augusta dostalo Rusko najmenej dva rôzne typy bezpilotných lietadiel, ktoré by mohli byť použité pri útokoch na radarové systémy, pozície delostrelectva a iné vojenské ciele. Počas prvých skúšok sa však vyskytlo veľa porúch a ruské ozbrojené sily s dronmi nie sú spokojné, tvrdia zdroje.

Podľa Washington Postu americká vláda predpokladá, že Irán dodá Moskve ďalšie stovky bezpilotných lietadiel. V júli vyslovila domnienku, že Rusko bude chcieť získať iránske útočné drony.

Televízia CNN 10. augusta uviedla, že ruská vládna delegácia v júni najmenej dvakrát navštívila Irán, ktorý jej na letisku v meste Kášán predviedol svoje drony typu S191 a S129. Oba typy dronov sú schopné niesť samonavádzacie rakety. Irán v júli navštívil aj ruský prezident Vladimir Putin.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite