Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre hrozbu ruského útoku sa mnohí civilisti snažia odísť z Kyjeva

.sita .svet

V metropole panujú obavy, že v stredu, na ukrajinský Deň nezávislosti, by Rusko mohlo zaútočiť na rozhodovacie centrá v Kyjeve.

Pre hrozbu ruského útoku sa mnohí civilisti snažia odísť z Kyjeva SITA/AP Photo/David Goldman

mnohí civilní obyvatelia Kyjiva sa snažia odísť z mesta pre obavy z ruského útoku na krajinu počas ukrajinského Dňa nezávislosti. Pre BBC to povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Alex Rodniansky. Ľudia sú podľa jeho slov „znepokojení“ a určite tu sú „určité obavy“, že v stredu by ruský útok mohol smerovať na rozhodovacie centrá v ukrajinskom hlavnom meste. Informuje o tom web The Guardian.

„Ľudia reagujú na tieto správy. Snažia sa zabezpečiť si núdzové plány, nechcú tráviť príliš veľa času v blízkosti centra, v blízkosti budov našej vlády,“ povedal poradca. „Existuje riziko, že Rusko sa pokúsi o úder presne v tomto čase, aby tak kompenzovalo svoju neschopnosť dosiahnuť nejaký úspech na bojisku, dosiahnuť nejaký úspech pri podmaňovaní si Ukrajiny a v podstate všetky tie zlyhania, ktoré mali za posledných šesť mesiacov,“ konštatoval Zelenského poradca.

Tieto vyjadrenia prišli po tom, ako USA upozornili, že Rusko by mohlo „vystupňovať“ snahu o zásahy ukrajinskej civilnej infraštruktúry a vládnych zariadení v najbližších dňoch. Ukrajinské ministerstvo obrany odporučilo obyvateľom, aby boli osobitne opatrní počas Dňa nezávislosti vzhľadom na hrozbu raketových útokov a „provokácií“ zo strany Ruska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite