Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský diplomat vylúčil možnosť mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou

.tasr .svet

Vysokopostavený ruský diplomat Gennadij Gatilov vylúčil v pondelňajšom rozhovore pre noviny Financial Times (FT) možnosť diplomatického riešenia vojnového konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Rusko podľa jeho slov zároveň očakáva, že konflikt na Ukrajine sa predĺži.

Ruský diplomat vylúčil možnosť mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou Twitter/GGatilov Gennadij Gatilov v rozhovore s európskym diplomatickým korešpondentom Henrym Foyom

„nevidím teraz žiadnu možnosť na diplomatické kontakty,“ zhodnotil Gatilov, ktorý pôsobí ako stály predstaviteľ Ruskej federácie pri Úrade OSN v Ženeve. „A čím dlhšie bude konflikt pokračovať, tým ťažšie bude dosiahnuť diplomatické riešenie,“ dodal.

Gatilov okrem toho povedal, že k žiadnym priamym rokovaniam šéfa Kremľa Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nedôjde.

Konštatoval tiež, Rusko a Ukrajina boli počas aprílových rokovaní v Turecku „veľmi blízko“ k dosiahnutiu dohody o ukončení konfliktu. Osoby, ktoré sa na týchto rokovaniach zúčastnili, však takéto tvrdenie popierajú, uvádza FT. Gatilov obvinil Spojené štáty a ďalších spojencov v NATO z toho, že tlačili na ukrajinských vyjednávačov, aby z rozhovorov odišli.

FT pripomína, že bilaterálne rozhovory o ukončení bojov zlyhali po tom, čo v apríli vyšli na povrch vojnové zločiny ruských okupačných síl na Ukrajine. Moskva obvinenia zo spáchania takýchto zločinov odmieta.

Neschopnosť znova naštartovať mierové rokovania a pretrvávajúca vojenská podpora Ukrajiny zo strany západných krajín podľa Gatilova znamená, že nie je možné predpovedať, ako dlho bude vojna trvať. „A oni (Kyjev a jeho západní spojenci) budú bojovať do posledného Ukrajinca,“ uviedol v tejto súvislosti.

OSN by mala podľa jeho slov zohrávať väčšiu úlohu v snahách o ukončenie konfliktu. Podľa jeho slov je však „spolitizovaná“ a nie je schopná v rámci úsilia o riešenie konfliktu konať efektívne ako mediátor.

Gatilov tiež skonštatoval, že ruskí diplomati v Ženeve nie sú v kontakte so západnými delegáciami. „Čo sa týka protokolárnej stránky, nevídame sa... Súkromne, bohužiaľ, v kontakte nie sme... jednoducho spolu nekomunikujeme,“ priblížil.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite