Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eni a Total objavili pri pobreží Cypru ložisko obsahujúce zhruba 70 miliárd kubických metrov plynu

.sita .svet

Konzorcium ložisko objavilo 160 kilometrov od cyperského pobrežia vo výlučnej ekonomickej zóne krajin

Eni a Total objavili pri pobreží Cypru ložisko obsahujúce zhruba 70 miliárd kubických metrov plynu Carina Johansen/NTB Scanpix via AP

objavenie nového ložiska zemného plynu pri južnom pobreží Cypru, ktoré podľa odhadu obsahuje približne 70 miliárd kubických metrov uhľovodíkov, je podporou úsiliu Európy o zabezpečenie alternatívnych zdrojov energie, uviedlo v pondelok cyperské ministerstvo energetiky. Vyjadrilo sa tak v súvislosti s tým, že ťažkosti kontinentu spôsobuje kríza v dodávkach plynu vyvolaná ruskou inváziou na Ukrajinu.

Rezort energetiky Cypru vo vyhlásení uviedol, že ložisko spoločne objavili talianska spoločnosť Eni a francúzska firma Total 160 kilometrov od cyperského pobrežia vo výlučnej ekonomickej zóne krajiny. Ide už o druhé ložisko, ktoré konzorcium spoločností Eni a Total objavilo.

Firma Eni vo vyhlásení uviedla, že objavenie ložiska „dokáže uvoľniť dodatočný potenciál v oblasti" a je súčasťou „úspešnej snahy" firmy o ďalšie dodávky plynu do Európy. Cyperská vláda konštatovala, že ruská invázia na Ukrajinu vytvorila dodatočný stimul pre hľadanie alternatívnych zdrojov energií, predovšetkým po tom, ako Európska únia potvrdila, že plyn by mohol byť prechodným palivom do roku 2050 v rámci prechodu únie k čistejší energiám.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite