Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin aj Si Ťin-pching sa majú zúčastniť na summite G20. Pozvaný je aj Zelenskyj

.tasr .svet

Ruský prezident Vladimir Putin a najvyšší predstaviteľ Číny Si Ťin-Pching sa v novembri zúčastnia na summite krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, uviedol v piatok poradca indonézskeho prezidenta Andi Widjajanto.

Putin aj Si Ťin-pching sa majú zúčastniť na summite G20. Pozvaný je aj Zelenskyj AP/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, POOL/SITA

„jokowi (prezývka prezidenta Joka Widoda - pozn. red.) mi povedal, že Si aj Putin plánujú prísť na Bali,“ spresnil Widjajanto agentúre Reuters.

Prezident predtým povedal agentúre Bloomberg, že obaja predstavitelia mu prisľúbili svoju účasť na summite. Prezidentský úrad v Jakarte však pre Reuters na otázky ohľadne tejto informácie nereagoval, neozvalo sa ani čínske ministerstvo zahraničných vecí. Hovorca Kremľa sa pre Bloomberg odmietol k téme vyjadriť, avšak nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou agentúre povedal, že Putin sa chystá prísť na Bali osobne.

Si Ťin-Pching nevycestoval z Číny od januára 2020, keď navštívil Mjanmarsko. Čína totiž uplatňuje politiku nulovej tolerancie voči šíreniu ochorenia covid-19 a v tejto súvislosti má prísne pravidlá na prechod hraníc. Podľa denníka The Wall Street Journal sa Čína usiluje v novembri sprostredkovať stretnutie Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý má taktiež prísť na summit G20 na Bali.

Indonézia, ktorá tento rok predsedá G20, čelí tlaku západných krajín, aby zrušila pozvanie pre Putina z dôvodu ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. Jakarta na summit pozvala aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Najvyšší predstaviteľ Indonézie, ktorý sa v uplynulých mesiacoch stretol s Putinom i Zelenským, vidí v tejto súvislosti úlohu svojej krajiny ako mosta mieru.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite