Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Zelenského bolo ostreľovanie Odesy barbarstvom zo strany Ruska

.tasr .svet

Sobotňajší raketový útok na Odesu je ďalším dôvodom na to, aby sa Ukrajine dodali také zbrane, „aké sú pre naše víťazstvo nevyhnutné“, povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve.

Podľa Zelenského bolo ostreľovanie Odesy barbarstvom zo strany Ruska SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

za akt „očividného ruského barbarstva“ označil v sobotu ostreľovanie prístavu juhoukrajinského mesta Odesa tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Rusku zároveň vytkol, že prístav Odesy ostreľovalo len jeden deň po podpísaní dohody o umožnení vývozu ukrajinského obilia. Rusko podiel na útoku popiera, ako v sobotu po rozhovore s Moskvou oznámilo Turecko.

Zelenskyj sa naopak domnieva, že raketovými útokmi sa Rusko politicky zdiskreditovalo. „Ak niekto vo svete predtým tvrdil, že je nevyhnutné vstúpiť do dialógu s Ruskom, dosiahnuť dohody o prímerí bez toho, aby sme naše územie oslobodili od okupantov, tak dnešné rakety možnosť takýchto tvrdení zničili,“ podotkol.

Ukrajina a Rusko v piatok v Istanbule separátne podpísali dohody s Organizáciou Spojených národov a Tureckom umožňujúce vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

Zelenskyj v prejave ďalej uviedol, že 150. deň vojny na Ukrajine bol rovnaký, ako mnoho dní pred ním, cituje DPA. Popri ostreľovaní Odesy došlo k ťažkým bojom v Donbase a v okolí Charkova. Podľa ukrajinského prezidenta je však očividné, že sa Kyjev pohybuje smerom k víťazstvu, čo sa ukazuje predovšetkým v Chersonskej oblasti na juhu krajiny.

„Ozbrojené sily Ukrajiny v oblasti krok po kroku postupujú dopredu,“ uviedol Zelenskyj.

Rusko túto oblasť na pobreží Čierneho mora obsadilo bezprostredne po začiatku vojenskej invázie 24. februára, pripomína DPA. Tamojší separatisti lojálni Moskve vtedy vyhlásili, že tam plánujú zorganizovať referendum o pripojení sa k Ruskej federácii. Ukrajina tomu však chce zabrániť a územie aj za pomoci ťažkých zbraní dodaných USA i ďalšími členskými krajinami NATO opätovne získať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite