Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sýria ukončila diplomatické vzťahy s Ukrajinou

.tasr .svet

Sýria, ktorá je blízkym spojencom Ruskej federácie, oznámila v stredu ukončenie diplomatických vzťahov s Ukrajinou. Tento krok zdôvodnila tvrdením, že ide o reakciu na obdobné rozhodnutie Kyjeva.

Sýria ukončila diplomatické vzťahy s Ukrajinou SITA/Syrian Presidency Facebook page via AP

„sýrska arabská republika sa rozhodla ukončiť diplomatické vzťahy s Ukrajinou v súlade s princípom reciprocity a v reakcii na rozhodnutie ukrajinskej vlády,“ povedal pre štátnu sýrsku agentúru SANA nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil ukončenie diplomatických vzťahov so Sýriou koncom júna. K takémuto kroku Kyjev pristúpil po tom, ako Damask oficiálne uznal nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny.

Samozvané republiky v Donbase, tzv. Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR), vznikli v apríli 2014. Šéf Kremľa Vladimir Putin uznal ich nezávislosť 21. februára – teda tri dni pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu –, čím si vyslúžil kritiku medzinárodného spoločenstva. Sýria sa stala mimo Ruska prvou krajinou, ktorá uznala ich nezávislosť.

Sýrska vláda ako spojenec Ruska už v minulosti obdobne podporila separatistické regióny, ktorých nezávislosť uznala Moskva. V roku 2018 takto Damask uznal nezávislosť gruzínskych odštiepeneckých regiónov Južné Osetsko a Abcházsko. Gruzínsko vtedy taktiež zareagovalo ukončením diplomatických vzťahov so Sýriou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite