Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska vesmírna agentúra ukončuje spoluprácu s Ruskom na misii na Mars

.tasr .svet

Európska vesmírna agentúra (ESA) ukončuje spoluprácu s Ruskom na misii ExoMars, ktorá má na Mars dopraviť prieskumné vozidlo. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Európska vesmírna agentúra ukončuje spoluprácu s Ruskom na misii na Mars THIEBAUT/ESA-AOES MEDIALAB VIA AP

rada členských krajín ESA v utorok rozhodla, že naďalej pretrvávajú okolnosti, ktoré viedli k pozastaveniu spolupráce s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos.

„V dôsledku toho ma rada poverila oficiálne ukončiť v súčasnosti pozastavenú spoluprácu s Roskosmosom na misiách ExoMars Rover a Surface Platform,“ napísal na Twitteri generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher.

Agentúra bude mať podľa jeho vyjadrení ďalšie informácie k dispozícii na tlačovom brífingu 20. júla.

V rámci misie ExoMars malo byť dopravené na Mars prieskumné robotické vozidlo Rosalind Franklin s vrtákom a automatickým ramenom, schopné pátrať po známkach života na červenej planéte. Rusko malo poskytnúť nosnú raketu, zostupový modul a pristávaciu platformu.

ESA pozastavila spoluprácu s Roskosmosom na misii ExoMars ešte v marci pre vojnu na Ukrajine a pre sankcie zavedené voči Rusku. V apríli oznámila ukončenie spolupráce na misii na Mesiac.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite