Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Napalmové dievča“ sprevádzalo ukrajinských utečencov na ceste do Kanady

.tasr .svet

Phan Thi Kim Phuc, ktorá sa ako dieťa stala známou z fotografie z roku 1972 zachytávajúcej útok napalmom počas vojny vo Vietname, sprevádzala v pondelok 236 ukrajinských utečencov na ich ceste z Poľska do Kanady.

„Napalmové dievča“ sprevádzalo ukrajinských utečencov na ceste do Kanady AP Photo/Michal Dyjuk

phuc, ktorá sa stala známou z fotografie zachytávajúcej ako deväťročné dievča uteká nahé a kričí od bolesti pre popáleniny spôsobené napalmom, bola na palube súkromného lietadla mimovládnej organizácie, ktorým z Varšavy odleteli v pondelok ukrajinskí utečenci do kanadského mesta Regina, metropoly kanadskej provincie Saskatchewan.

Phuc, pôvodom z Vietnamu, je sama kanadskou občiankou, pričom uviedla, že chce, aby sa jej vlastný príbeh ako i jej práca s utečencami stali odkazom mieru.

Na palube tohto lietadla bol okrem Phuc aj argentínsky filantrop, zakladateľ mimovládnej organizácie Solidaire a pilot Enrique Pieyro, ktorý Boeing 787 pilotoval. Na palube bol prítomný i scar Camps zo španielskej mimovládnej organizácie Open Arms.        

Utečenci, zväčša ženy a deti, pochádzajúci z celej Ukrajiny, ktorí v pondelok odleteli do Reginy, sú medzi tisícami Ukrajincov, ktorým Kanada poskytla humanitárne víza po tom, čo do ich krajiny 24. februára vpadli ruské vojská.

Od začiatku invázie utiekli z Ukrajiny milióny ľudí, pričom v humanitárnych organizáciách v Európe je podľa Organizácie Spojených národov zaregistrovaných takmer 5,5 milióna ukrajinských utečencov. Kanada je pritom jednou z mnohých západných krajín, ktoré sa rozhodli poskytnúť utekajúcim Ukrajincom útočisko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite