Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zakladateľ ubytovne pre utečencov Camp Žilina Milan Dubec: Veľká časť Slovenska sa rada postaví na stranu agresora

.šimon Jeseňák .rozhovory

Zakladateľ Azetu, Pokecu a portálu Aktuality.sk Milan Dubec založil ihneď po vojenskej eskalácii na Ukrajine tábor Camp Žilina v ktorom ubytoval už stovky utečencov z Ukrajiny. V otvorenom rozhovore hodnotí aj súčasnú vládu a jej snahy korumpovať ľudí cez sociálne balíčky a odpovedá i na otázky ako vníma polarizované Slovensko. Reaguje i na nedávno útoky ministra financií Igora Matoviča voči novinárom.

Zakladateľ ubytovne pre utečencov Camp Žilina Milan Dubec: Veľká časť Slovenska sa rada postaví na stranu agresora Archív Milana Dubca

ste spoluvlastník Ringieru. V poslednej dobe začali eskalovať útoky, predovšetkým tie od Igora Matoviča na adresu novinárov. Keď čítate tieto výroky o „idiotských novinároch“, aký z toho máte dojem?

Je to choroba premiérov. Človek, keď sa stane premiérom, dostane túto chorobu a začne nadávať na novinárov.

nepamätám si, že by Iveta Radičová nadávala na novinárov.

Bola tam veľmi krátko.

nepamätám si dokonca ani to, že by tento jazyk používal Peter Pellegrini.

To je pravda. Je to alarmujúci moment a myslím, že sa s tým stretávame čoraz častejšie a vo viacerých krajinách. Reprezentant štátu, keď nevie kam z konopy, tak jeho jediný spôsob, ako sa dokáže brániť, je zaútočiť na novinára, aby dal svojim voličom návod, ako sa zbaviť pocitu, že novinári zosadzujú ich idol z piedestálu dokonalosti. Je to bežná praktika, ktorú premiéri robia. Označia novinárov za tých, ktorí klamú, zavádzajú a tým pádom sa im nedá veriť. Odklonia diskusiu o probléme, ktorý novinári nastavili, k problému, že sa im nedá veriť a čokoľvek, čo hovoria, je nepodstatné. Rozdelia tábor na dve skupiny. Jedna, ktorá novinárom verí a druhá, ktorá verí premiérovi, a tak vytvoria súboj s opozíciou miesto toho, aby relevantne odpovedali na otázky novinárov. Bohužiaľ je to svetový a dlhodobejší trend.

určite s tým mal problém Andrej Babiš, ale aj Miloš Zeman, Viktor Orbán a bratia Kaczynskí.

Aj premiéri západných demokratických krajín. Keď nevedia kam z konopy, tak prechádzajú k univerzálnemu nástroju, že nespochybňujú to, čo novinár píše, ale spochybnia samotného novinára. Stal sa z toho všeobecne uznávaný spôsob komunikácie s novinármi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite