Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prípady opičích kiahní sa v Európe za dva týždne strojnásobili

.sita .svet

Prípady v Európe predstavujú zhruba 90 percent z globálneho počtu.

Prípady opičích kiahní sa v Európe za dva týždne strojnásobili SITA/CDC via AP

šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge v piatok upozornil, že prípady opičích kiahní v regióne sa za ostatné dva týždne strojnásobili. Zároveň vyzval štáty, aby zintenzívnili svoje úsilie pre zabezpečenie toho, aby sa predtým zriedkavé ochorenie na kontinente neudomácnilo. „Naliehavé a koordinované opatrenia sú nevyhnutné, ak máme v pretekoch zvrátiť pokračujúce šírenie tejto choroby,“ povedal podľa agentúry AP Kluge.

Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dosiaľ zaznamenali v 51 krajinách sveta viac ako 5 000 prípadov opičích kiahní. Kluge povedal, že prípady v Európe predstavujú zhruba 90 percent z celkového počtu a poznamenal, že prípady identifikovalo 31 krajín v európskom regióne WHO.

Dáta, ktoré získala WHO, podľa Klugeho ukazujú, že 99 percent prípadov sú muži a väčšinu z nich predstavovujú muži, ktorí mali sexuálny styk s mužmi. Malé množstvo prípadov je však aj medzi domácimi kontaktmi pacientov. Väčšina infikovaných hlásila príznaky ako vyrážky, horúčka, únava, bolesti svalov, vracanie a zimnica. Zhruba 10 percent pacientov bolo hospitalizovaných pre liečbu alebo izolovanie a jednu osobu prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti. Neboli hlásené žiadne úmrtia.

Vedci varujú, že každému, kto je v blízkom fyzickom kontakte s niekým, kto má opičie kiahne, alebo jeho oblečením či posteľnou bielizňou, hrozí infekcia, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu. Predpokladá sa, že zraniteľné skupiny obyvateľstva, ako sú deti a tehotné ženy, sú náchylnejšie na vážny priebeh ochorenia.

Kluge vyzval krajiny, aby zvýšili svoje kapacity na sledovanie a genetické sekvenovanie opičích kiahní, aby bolo možné rýchlo identifikovať prípady a prijať opatrenia na zabránenie ďalšiemu prenosu Obstarávanie vakcín musí podľa jeho slov „uplatňovať princípy spravodlivosti“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite