Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan sa pred začiatkom summitu NATO stretne s lídrami Švédska a Fínska

.tasr .svet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok v Madride stretne so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou a s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, aby s nimi prediskutoval odmietavý postoj Ankary v súvislosti so snahou Helsínk a Štokholmu o vstup do NATO. Informovala o tom agentúra DPA.

Erdogan sa pred začiatkom summitu NATO stretne s lídrami Švédska a Fínska SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici,

„Urobíme všetko potrebné v súlade s právami a záujmami našej krajiny,“ povedal podľa vládnych zdrojov Erdogan pred odletom do Madridu.

Erdogan obvinil Fínsko a Švédsko z podpory teroristických skupín a podľa komentátorov nepreukázal pred rokovaniami, že by bol pripravený na kompromis. Turecký prezident uviedol, že kolegom z NATO vysvetlí „pokrytectvo“ Fínska a Švédska týkajúce sa „teroristických organizácií“ pomocou „dokumentov, informácií a snímok“.

Erdogan obviňuje obe severské krajiny, že podporujú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a kurdské milície YPG, ktoré Ankara označuje za teroristické skupiny. Na rokovaniach Turecka s Fínskom a so Švédskom sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nádeji, že zabráni, aby turecká pozícia voči švédskym a fínskym snahám o členstvo zatienila prvý deň summitu NATO.

Lídri 30-člennej obrannej aliancie sa stretávajú v španielskom hlavnom meste, aby prijali novú strategickú koncepciu a dohodli sa na posilnení východného krídla NATO vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite