Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Muža, ktorý sa pokúsil zavraždiť Reagana, bezpodmienečne prepustili po 30 rokoch

.tasr .svet

Johna Hinckleyho, ktorý v roku 1981 pri pokuse o atentát postrelil vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana a tri ďalšie osoby, v stredu na základe príkazu federálneho sudcu prepustili na slobodu bez akýchkoľvek podmienok.

Muža, ktorý sa pokúsil zavraždiť Reagana, bezpodmienečne prepustili po 30 rokoch SITA/AP Photo/Barry Thumma, File

po 30 rokoch strávených v psychiatrickej liečebni vo Washingtone Hinckleyho v roku 2016 podmienečne prepustili a odvtedy žil v štáte Virgínia so svojou matkou až do vlaňajška, keď umrela.

Porota ho v roku 1982 uznala za nevinného z dôvodu nepríčetnosti, čo podnietilo Kongres a niektoré štáty, aby prijali zákony obmedzujúce používanie nepríčetnosti ako obhajobu.

V septembri 2021 okresný sudca rozhodol, že Hinckley (67) je psychicky stabilný, že splnil podmienky podmienečného prepustenia, ktoré obmedzovali jeho cestovanie a používanie internetu, a že by mal byť prepustený bezpodmienečne.

Lekári, ktorí Hinckleyho vyšetrili, na súde povedali, že riziko, že by sa muž opäť dopustil násilia, je malé, a federálna prokuratúra s tým súhlasila. Reaganova dcéra Patti Davisová sa však proti Hinckleyho prepusteniu postavila a uviedla, že ide o narcistu, ktorý nepociťuje výčitky svedomia.

Po Hinckleyho útoku pred washingtonským hotelom Hilton sa Reagan rýchlo zotavil po operácii prestrelených pľúc, ale tlačový tajomník Bieleho domu James Brady zostal trvalo postihnutý; prvá zo šiestich striel zasiahla jeho hlavu. Ľahšie zranenia utrpeli aj agent tajných služieb a policajt.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite