Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bezpečnostná rada neurobila dosť, aby ukončila vojnu na Ukrajine, uviedol generálny tajomník OSN Gutteres

.tasr .svet

Bezpečnostná rada OSN sa "dostatočne nesnažila zabrániť vojne Ruska na Ukrajine a ukončiť ju", vyhlásil generálny tajomník OSN António Gutteres vo štvrtok v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Bezpečnostná rada neurobila dosť, aby ukončila vojnu na Ukrajine, uviedol generálny tajomník OSN Gutteres SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

"Dovoľte mi veľmi jasne povedať: Bezpečnostná rada neurobila všetko, čo je v jej moci, aby zabránila tejto vojne a ukončila ju. A to je zdroj veľkého sklamania, frustrácie a hnevu," povedal Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Zelenským.      

Gutteres však podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil, že OSN robí všetko, čo je v jej silách, aby umožnila evakuáciu z oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol, obkľúčených ruskými jednotkami, kde sa v zúfalých podmienkach ukrývajú ukrajinskí bojovnícki a civilisti.      

"V tejto chvíli vám môžem len povedať, že robíme všetko, čo môžeme, aby sa to stalo realitou. Nebudem sa k tomu nijako vyjadrovať, pretože by to mohlo podkopať takú možnosť," vysvetlil Gutteres.      

Zelenskyj vedľa neho zareagoval: "Verím – tak ako mnoho príbuzných ľudí, ktorí sú zablokovaní v oceliarňach Azovstaľ – že generálnemu tajomníkovi a nám sa ešte môže podariť úspešný výsledok."      

Šéf OSN opísal Mariupol ako "krízu v kríze". Dodal, že mal s prezidentom Zelenským intenzívnu diskusiu práve o tom, aby sa evakuácia z Mariupola stala skutočnosťou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite