Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švajčiarsko prijalo najnovší balík protiruských sankcií EÚ

.tasr .svet

Švajčiarsko prijalo posledné kolo sankcií, ktoré uvalila Európska únia na Rusko a Bielorusko za ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. V stredu to oznámila tamojšia vláda, informovala agentúra Reuters.

Švajčiarsko prijalo najnovší balík protiruských sankcií EÚ SITA/Boris Roessler/dpa via AP

"Zoznam sankcií Švajčiarska v súčasnosti plne odzrkadľuje zoznam sankcií EÚ," uvádza sa vo vyhlásení vlády. Neutrálna alpská krajina okrem iného tiež schválila ďalšie sankcie voči 200 jednotlivcom a subjektom vrátane dvoch dcér ruského prezidenta Vladimira Putina.

Švajčiarsko sa odklonilo od tradičnej neutrality a 28. februára prijalo sankcie EÚ proti Rusku, pričom postupne zavádzalo aj ďalšie sankcie Únie. EÚ v piatok oficiálne prijala nové rozsiahle sankcie proti Rusku vrátane zákazu dovozu uhlia, dreva či chemikálií, ako aj všetkých transakcií so štyrmi ruskými bankami vrátane VTB, druhej najväčšej ruskej banky.

Bern v rámci tohto balíka vypustil len zákaz cestnej a námornej dopravy do EÚ, ktorý podľa neho nie je potrebný vzhľadom na geografickú polohu Švajčiarska.

Švajčiarsko doteraz v rámci sankcií proti Rusku zmrazilo fondy a aktíva v hodnote približne 7,5 miliardy švajčiarskych frankov (7,36 miliardy eur).

Na rozdiel od iných krajín Švajčiarsko v reakcii na úmrtia civilistov v ukrajinskom meste Buča nevyhostilo žiadnych ruských diplomatov, píše Reuters.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite