Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Japonský minister vládnym lietadlom priviezol Ukrajincov z Poľska

.tasr .svet

Dvadsať Ukrajincov pricestovalo v utorok do Tokia japonským vládnym lietadlom spolu s ministrom zahraničných vecí Jošimasom Hajašim. Stalo sa tak po jeho návšteve Poľska, keďže Japonsko opatrne víta tých, ktorí utekajú pred vojnou, ktorú v ich vlasti rozpútalo Rusko.

Japonský minister vládnym lietadlom priviezol Ukrajincov z Poľska AP Photo/Eugene Hoshiko

japonsko zvyčajne prijme len niekoľko desiatok utečencov ročne z tisícok žiadateľov, a hoci Ukrajincom otvorilo svoje dvere, označuje ich skôr za „evakuované osoby“. Šéf japonskej diplomacie bol v Poľsku na niekoľkodňovej návšteve s cieľom ponúknuť Kyjevu podporu v boji proti ruským okupantom.

„Dozvedeli sme sa, že je tam niekoľko ľudí, ktorí si úprimne želali evakuovať sa do Japonska, ale mali problém zabezpečiť si cestovné prostriedky na vlastnú päsť. Z humanitárneho hľadiska bolo 20 z týchto ľudí pozvaných na let vládnym lietadlom,“ povedal novinárom hlavný hovorca japonskej vlády.

Japonsko okrem nich prijalo dosiaľ 404 ďalších Ukrajincov po tom, ako japonský premiér Fumio Kišida v marci ohlásil plán na prichýlenie tých, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine.

Tokio ich však neoznačuje za "utečencov", čo by ich oprávňovalo zostať v krajine najmenej päť rokov pred podaním žiadosti o trvalejšie povolenie na pobyt. Namiesto toho títo "evakuanti" dostávajú 90-dňové víza, ktoré sa dajú zmeniť na ročné víza s povolením pracovať, vysvetľuje AFP.

Japonsko sa pridalo k západným krajinám, ktoré v súvislosti s inváziou uvalili na Moskvu tvrdé sankcie. Tokio v utorok oznámilo ďalšiu humanitárnu pomoc pre Kyjev vo výške 100 miliónov dolárov. Rovnakú sumu Japonsko vyčlenilo na pomoc Ukrajine a krajinám, ktoré s ňou susedia, už v marci.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite