Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grigorij Mesežnikov: Západ musí Putinovi nakresliť jasnú červenú čiaru

.šimon Jeseňák .rozhovory .rozhovor

Grigorij Mesežnikov nedávno (v spoluautorstve s Jánom Bartošom z Inštitútu pre verejné otázky) vydal knihu Kto hrá ruskú ruletu na Slovensku. Hovorili sme s ním o podstate ruskej agresie, o tom, čím sme voči Rusku zraniteľní a čo sa dá čakať od Putina, ktorý sa sám zahnal do kúta.

Grigorij Mesežnikov: Západ musí Putinovi nakresliť jasnú červenú čiaru Boris Németh

kto tu u nás hrá ruskú ruletu?

Na Slovensku ju stále hrajú politici, aktivisti a zástupcovia tzv. alternatívnej mediálnej scény, ktorí majú problém s naším spoločensko-politickým usporiadaním. Sympatie k štátom sa formujú aj na základe skúseností, no Rusko charakterizuje jedno veľké špecifikum. Ruský štát sa posledné desaťročia a najmä po nástupe terajšej administratívy snažil zabezpečiť a rozšíriť svoju sféru vplyvu o bývalé sovietske republiky a aj o bývalé satelity Sovietskeho zväzu. Slovensko sa stalo arénou ruskej propagandy.

Z aktivít proruskej loby vidíme, že priaznivci Ruska majú problém s liberálnou demokraciou a aj s členstvom Slovenska v EÚ a NATO. Záujmy tých, ktorí hrajú na Slovensku ruskú ruletu, sú v protiklade so záujmami Slovenska a jeho občanov. Ich strategickým záujmom je destabilizácia Slovenska. Rusko sa snaží, aby malo Slovensko čo najslabšie väzby s EÚ a NATO a čo najužšie s Ruskom. Tieto snahy boli šírené a podporované naratívmi, ktoré mali oslabovať väzby Slovenska so Západom.

na Slovensku prežíva mýtus všeslovanskej vzájomnosti...

Je to mýtus, no verejnosti sa podáva ako istý naratív. Rusko zaútočilo na Ukrajinu ako agresor. Pred niekoľkými týždňami však Kyjev navštívili slovanskí premiéri z Česka, Poľska a Slovinska.  Prišli do slovanskej krajiny Ukrajiny, ktorá bojuje proti slovanskej krajine Rusku. Mýtus o všeslovanskej vzájomnosti hovorí, že Rusko chráni menšie slovanské krajiny, to však dejiny mnohokrát vyvrátili. Áno, Rusko sa snažilo tvoriť vzťahy so slovanskými krajinami, no preto, aby nad nimi vládlo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite