Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Summit EÚ má ako hlavné témy vojnu na Ukrajine a energetickú krízu

.tasr .svet

Rokovaniam lídrov 27-člennej Únie predchádza mimoriadny summit NATO a rokovanie lídrov skupiny G7, informuje bruselský spravodajca TASR.

Summit EÚ má ako hlavné témy vojnu na Ukrajine a energetickú krízu AP Photo/Markus Schreiber

dvojdňový summit Európskej únie (24.–25. marca) má dve hlavné témy rokovaní: vojnu na Ukrajine a riešenie dosahov energetickej krízy, ktorá má spojitosť s dianím na Ukrajine. 

Štvrtková časť summitu, na ktorom Slovensko zastupuje predseda vlády Eduard Heger, sa ponesie aj v znamení stretnutia lídrov EÚ s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Prvý deň rokovaní by sa mal začať o 15.00 h miestneho času a bude venovaný vojne na Ukrajine a zahraničnopolitickým otázkam.

Šéfovia vlád a štátov eurobloku preberú všetky dôležité aspekty diania na Ukrajine a s tým spojené otázky, ktoré majú priamy dosah na členské krajiny EÚ. Týka sa to aj návrhov zaviesť ďalší balík sankcií voči Rusku – v poradí už piaty v priebehu jedného mesiaca –, pričom v hre sú možnosti odpojenia ďalších ruských bánk od finančného systému SWIFT, zaradenie ropných spoločností ako Lukoil a ďalších fyzických osôb spojených s vojenskou mašinériou Vladimira Putina na "čierny zoznam" Európskej únie.

V tejto tematickej oblasti budú diskusie o tom, ako pomáhať ukrajinským utečencom a aj štátom EÚ, ktoré ich najviac prijímajú, čo sa priamo týka aj Slovenska.

Lídri preberú i citlivú otázku eurointegračných ambícií Ukrajiny. Ide o otázku, v ktorej sú členské štáty názorovo rozdelené, pod tlakom hrôz vojny však silnejú hlasy, aby Ukrajina dostala jasné záruky o udelení štatútu kandidátskej krajiny. Čo zároveň znamená zaoberať sa aj rovnakými žiadosťami Gruzínska a Moldavska.

Piatok, druhý deň summitu, bude zameraný na energetiku, na snahy Európskej únie čeliť narastajúcim cenám energií i na ambície čo najrýchlejšie sa odstrihnúť od dodávok surovín z Ruska. Európska komisia v stredu, deň pred summitom, zverejnila svoje návrhy na riešenie tejto krízy v podobe spoločného nákupu plynu od diverzifikovaných dodávateľov či včasného naplnenia európskych zásobníkov plynu pred zimným obdobím.

Pre členské štáty je to však veľmi krátky čas na zaujatie  jasných pozícií, a preto sa očakáva, že tieto debaty budú technicky náročné a politicky citlivé a zrejme sa na summite nezrodí finálna dohoda v tejto oblasti. Treba doladiť napríklad mechanizmus solidarity s členskými krajinami, ktoré sú vysoko závislé od dodávok z Ruska – čo je aj prípad Slovenska –, a dohodnúť sa na harmonograme postupného znižovania závislosti na ruskej rope a plyne.

Kvôli uvedeným kľúčovým témam rokovaní na Európskej rade bol odložený na neskôr summit 19-člennej eurozóny, ktorý sa tradične zvykne konať na záver samotného summitu lídrov EÚ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite