Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko obmedzilo prístup k službe Google News

.tasr .svet

Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovali ruské tlačové agentúry.

Rusko obmedzilo prístup k službe Google News

ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzila prístup k internetovej spravodajskej službe Google News, ktorú obviňuje, že poskytuje prístup k "nepravdivým" informáciám o ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine. 

K tomuto rozhodnutiu došlo na požiadavku ruskej generálnej prokuratúry, vyplýva z vyhlásenia Roskomnadzoru, ktoré citovali tlačové agentúry.

Služba Google News podľa Roskomnadzoru "poskytovala prístup k početným publikáciám a materiálom, ktoré obsahovali nepravdivé informácie... o smerovaní špeciálnej vojenskej operácie na ukrajinskom území".

Spoločnosť Google "potvrdila, že niekoľko ľudí v Rusku má ťažkosti s prístupom do aplikácie Google News a na príslušnú webovú stránku – a nie je to v dôsledku technických problémov na našej strane", uviedol podľa AFP jeden z hovorcov spoločnosti.

Od začiatku ruskej vojenskej intervencie na susednú Ukrajinu ruská vláda výrazne sprísnila kontrolu nad informáciami na internete, považovanom za jeden z posledných zdrojov slobodného prejavu v Rusku, konštatuje AFP.

Mnohým ruským a zahraničným médiám vrátane britskej stanice BBC obmedzili on-line služby a americké sociálne siete Facebook a Instagram boli moskovským súdom vyhlásené za "extrémistické". Obmedzený bol aj prístup na sociálnu sieť Twitter.

Roskomnadzor minulý týždeň obvinil z "teroristických" aktivít aj amerického giganta Google a jeho videoslužbu YouTube, čo je podľa AFP prvým krokom k možnému zablokovaniu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite