Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Syrskyj: Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Syrskyj: Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16 SITA/AP Photo/Virginia Mayo

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Syrskyj: Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16
  • Len za ostatný mesiac a pol Rusko na Kryme stratilo 15 systémov protivzdušnej obrany
  • Krymský most pre Rusko stratil strategický význam
  • Na metalurgický závod a ďalšie vojenské zariadenia v Rusku zaútočili drony
  • Vyhlásenie zo samitu o Ukrajine hovorí o potrebe dialógu všetkých strán 
  • Ruské jednotky pokračujú v útokoch na ukrajinskom fronte 
  • Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia 
  • Vo Švajčiarsku sa začína medzinárodný samit o mieri na Ukrajine, bez Ruska

17:30 Pri raketovom útoku na Poltavskú oblasť utrpelo zranenia deväť ľudí

Pri ruskom raketovom útoku na Poltavskú oblasť na strednej Ukrajine bolo v pondelok poškodených niekoľko bytových domov a zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí, oznámil tamojší gubernátor Filip Pronin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podľa predbežných informácií neprišiel pri útoku nikto o život, uviedol Pronin vo videopríhovore zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. Na videu pritom vidieť, ako v pozadí stúpa dym z poškodenej garáže, okolo ktorej sa pohybujú hasiči.

Gubernátor neskôr oznámil, že pri útoku bolo poškodené aj elektrické vedenie, v dôsledku čoho boli prerušené dodávky elektrickej energie pre vyše 55.000 odberateľov.

Ukrajinská vzdušná obrana vyhlásila už skôr pre Poltavskú oblasť poplach pred raketovými útokmi.

16:30 Syrskyj: Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16

Ruské sily zintenzívňujú svoje útoky a snažia sa na Ukrajine dobyť rozsiahlejšie územie skôr, než tamojšia armáda dostane ďalšiu vojenskú pomoc zo zahraničia vrátane stíhačiek F-16. Povedal to v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Rusko postupuje v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ale aj na juhu. Kyjev sa frontové línie snaží udržať, hoci ho sužuje nedostatok vojakov aj munície.

„Nepriateľ si je dobre vedomý, že v dôsledku postupného získavania značného množstva zbraní a vojenskej techniky od našich partnerov a príchodu prvých stíhačiek F-16, ktoré posilnia našu protivzdušnú obranu, bude čas hrať v náš prospech a jeho šance na úspech sa znížia,“ povedal Syrskyj. 

Dodal, že práve preto velenie ruských síl vyvíja maximálne úsilie na to, aby bojovalo na rozsiahlejšom území a čo najviac vyčerpalo ukrajinské sily. Ruské sily podľa jeho slov sústreďujú „svoju palebnú silu“ na Doneckú oblasť, kde sa už blížia ku kľúčovej tranzitnej a zásobovacej trase.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas uplynulého víkendu apeloval na zahraničných spojencov, aby urýchlili zásielky desiatok sľúbených stíhačiek F-16. Západné krajiny tiež vyzval, aby Kyjevu doručili viac systémov protivzdušnej obrany. Vyjadril sa tak na mierovom summite o Ukrajine, ktorý sa konal vo Švajčiarsku. 

16:16 Len za ostatný mesiac a pol Rusko na Kryme stratilo 15 systémov protivzdušnej obrany

Ukrajinská armáda za ostatný mesiac a pol na okupovanom Kryme zničila približne 15 ruských systémov protivzdušnej obrany. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského Centra pre strategickú komunikáciu.

Terčom ukrajinských útokov boli ruské prápory protivzdušnej obrany vybavené systémami S-300, S-350 a S-400. Kyjiv zlikvidoval desiatky odpaľovacích zariadení týchto systémov, viac ako 15 radarových staníc a viac ako desať veliteľských stanovíšť. „Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v ničení ruských okupantov a približujú deň oslobodenia ukrajinského Krymu,“ uviedlo Centrum pre strategickú komunikáciu.

15:30 Krymský most pre Rusko stratil strategický význam

Zničenie mosta spájajúceho Rusko s okupovaným Krymom by teraz nemalo veľký účinok, keďže Moskva ho na vojenské účely už takmer nepoužíva. Uviedol to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk v rozhovore pre portál RBC-Ukrajina. Na Krymský most pripadá menej ako štvrtina celkového prepravovaného nákladu a zvyšok Rusko prepravuje trajektom do prístavu Kerč, ktorý ukrajinská armáda zasiahla koncom mája, povedal Pletenčuk. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Tento most už nemá taký taktický a strategický význam po tom, ako bol poškodený v dôsledku spoločnej operácie Ukrajinskej bezpečnostnej služby a námorníctva pri útoku dronmi,“ povedal hovorca ukrajinského námorníctva. Analýza satelitných snímok, ktorú vykonala investigatívna skupina Molfar, ukázala, že za jeden kvartál tohto roka prešiel cez most len jeden vojenský nákladný vlak s približne 55 vagónmi paliva. Ukrajinská armáda však opakovane hovorí, že Krymský most je legitímnym cieľom.

14:00 Na metalurgický závod a ďalšie vojenské zariadenia v Rusku zaútočili drony

Metalurgický závod a ďalšie zariadenia slúžiace na vojenské účely v ruskej Belgorodskej, Voronežskej a Lipeckej oblasti boli v noci na pondelok terčom útoku ukrajinských samovražedných dronov. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, uviedol to zdroj z vojenského spravodajstva Ukrajiny.

Kyjiv útok potvrdil po tom, ako gubernátori spomenutých troch ruských oblastí informovali o útokoch dronov na ich tri regióny, pričom uviedli, že nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam. K cieľov podľa zdroja z vojenského spravodajstva Ukrajiny patrili Novolipecký metalurgický závod a závod na výrobu traktorov v Lipeckej oblasti. „Oba podniky využíva agresor na vojenské účely," konštatoval zdroj. Informácie o následkoch útoku sa podľa neho zisťujú.

8:00 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 1 080 vojakov

Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa podľa Kyjiva počas uplynulých 24 hodín zvýšil o 1 080. Ako uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruské straty predstavujú už 527 390 ľudí. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú 7 958 tankov, 15 287 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 927 delostreleckých systémov, 11 167 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 18 991 vozidiel a cisterien a 2 337 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

7:30 Rusko počas mierového summitu zintenzívnilo útoky na fronte

Ruská armáda „zintenzívňuje svoje útočné operácie a hľadá spôsoby, ako preniknúť cez našu obranu a pokúsiť sa vytlačiť ukrajinské jednotky z ich pozícií,“ opísal situáciu na bojisku generálny štáb ukrajinskej armády.

Ukrajinské sily vo vyhlásení dodali, že počet prebiehajúcich bojov na ukrajinskom území sa zvýšil na 88. Najviac, 36, sa ich odohrávalo v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ukrajinská armáda informovala, že 25 útokov nepriateľa dokázala odraziť, no 11 bojov naďalej prebieha.

Ruské sily sa snažia o ďalší postup v blízkosti mesta Pokrovsk, uviedol ukrajinský generálny štáb. Dodal, že Rusko podniklo aj 10 útokov na ukrajinské pozície v okolí miest Lyman a Kurachove.

Agentúra DPA pripomenula, že informácie o situácii na bojisku nedokáže nezávisle overiť.

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 6. 2024:

15:45 Vyhlásenie zo samitu o Ukrajine hovorí o potrebe dialógu všetkých strán 

Desiatky krajín zúčastnených na samite o Ukrajine vo Švajčiarsku v záverečnom vyhlásení uviedli, že ruská vojna na Ukrajine spôsobuje „rozsiahle ľudské utrpenie a ničenie“, ale cesta k mieru si vyžaduje zapojenie všetkých strán. V akejkoľvek mierovej dohode o ukončení vojny by sa podľa nich mala rešpektovať územná celistvosť Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Na dosiahnutie trvalého riešenia je podľa záverečného vyhlásenia, ktoré vydali na záver dvojdňového samitu, potrebný dialóg medzi všetkými stranami. Viac na tomto odkaze.

14:00 Rusko prišlo o ďalších 1 160 vojakov a 58 delostreleckých systémov

Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín o 1 160 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 526 310. Uviedol to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, informuje portál Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa stratilo aj šesť obrnených bojových vozidiel pechoty, 58 delostreleckých systémov, jeden salvový raketomet, 11 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, tri strely s plochou dráhou letu, 56 vozidiel a cisterien a tri kusy špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia. 

FB/Ozbrojené sily Ukrajiny

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny sú 15 269 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 913 delostreleckých systémov, 1 104 salvových raketometov, 11 159 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 296 striel s plochou dráhou letu, 18 967 vozidiel a cisterien a 2 325 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

10:30 Svetoví lídri skritizovali Putinove podmienky pre prímerie

Niektorí svetoví lídri skritizovali podmienky prímeria na Ukrajine, ktoré v piatok predostrel ruský vodca Vladimir Putin. Podľa talianskej premiérky Giorgie Meloni je to propaganda naznačujúca, že sa „Ukrajina musí stiahnuť z Ukrajiny“. Nemecký kancelár Olaf Scholz to označil za „diktátorský mier“. Britský premiér Rishi Sunak v sobotu zase obvinil šéfa Kremľa z „falošného rozprávania o svojej ochote rokovať“ a dodal, že krajiny, ktoré pomáhajú Rusku s dodávkami zbraní, „sú na zlej strane histórie“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Putin v piatok vyhlásil, že bude súhlasiť s prímerím na Ukrajine, ak sa jej sily stiahnu z jej štyroch území, o ktorých Rusko tvrdí, že ich anektovalo a čiastočne ich okupuje.Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak sa pre BBC vyjadril, že „nebude žiadny kompromis v oblasti nezávislosti, suverenity alebo územnej celistvosti“. 

Príchod americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.sita/Urs Flueeler/Keystone via APPríchod americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Ruský vodca hovoril o svojich podmienkach deň predtým, ako sa vo Švajčiarsku začal samit o mieri na Ukrajine, na ktorom zúčastnení diskutujú o základných princípoch pre ukončenie vojny. Na podujatí, ktoré je najväčšie v súvislosti s Ukrajinou od začiatku ruskej invázie, sa zúčastňujú zástupcovia viac ako 90 krajín a globálnych organizácií, Rusko a ani jeho spojenec Čína však nie. Očakávania významného pokroku sú preto pomerne nízke.

Ukrajina však samit v Bürgenstocku prezentuje ako úspech a poukazuje na jeho globálny rozsah. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý je tam jednou z prítomných hláv štátov, povedal, že Ukrajina chce „dať diplomacii šancu“ a ukázať, že „spoločné úsilie“ môže zastaviť vojny. „Verím, že budeme svedkami, ako sa tu na samite tvoria dejiny. Nech je čo najskôr nastolený spravodlivý mier," povedal.

Jermak zase naznačil, že keď bude pripravený spoločný plán pre mierové rokovania, môžu ho predložiť Rusku. „Myslíme si, že sa to môže stať na druhom samite na úrovni lídrov," povedal.

Návrh deklarácie, ktorú vydajú na samite, potvrdzuje ukrajinskú teritoriálnu integritu a odmietajú akékoľvek jadrové hrozby voči krajine. Lídri v ňom tiež uvádzajú, že bezpečný tranzit komerčných lodí cez Čierné a Azovské more je kľúčový pre potravinovú bezpečnosť. Návrh vyzýva aj na ďalšiu výmenu vojnových zajatcov.

9:00 Ruské jednotky pokračujú v útokoch na ukrajinskom fronte 

Napriek úsiliu veľkej časti svetového spoločenstva o nastolenie mieru na Ukrajine, ruské jednotky v sobotu pokračovali v útokoch na rôznych úsekoch frontu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Ruské jednotky na východe krajiny s podporou letectva opäť zaútočili v oblasti okolo mesta Vovčansk, uviedol v sobotu večer generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej dennej správe o situácii na bojisku. Nezvyčajne silný ruský postup bol hlásený aj z okolia mesta Pokrovsk na juhovýchode Ukrajiny. Zaznamenali tam takmer tretinu z celkového počtu 74 ruských útokov za deň.

Všetky útoky boli odrazené, upozorňuje generálny štáb. „Naši chlapci sa držia,“ vyhlásili generáli v Kyjeve. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite