Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko v noci zaútočilo dronmi na dve energetické zariadenia
  • V dôsledku bojov v Charkovskej oblasti evakuovali už 10.000 ľudí 
  • V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii 
  • Porošenko: Neverte Putinovi, keď hovorí, že nezaútočí na Charkov
  • Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania
  • Útok na Kryme zničil tri stíhačky a palivové zariadenie

20:00 Ukrajinské útoky na vojenské ciele Ruska na Kryme znížili jeho schopnosť chrániť vzdušný priestor

Štyri ukrajinské útoky na ruské vojenské ciele na okupovanom Kryme znížili schopnosť Ruska brániť vzdušný priestor okolo polostrova. V spravodajskom hlásení o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Údery podľa rezortu tiež ukázali schopnosť Ukrajiny zasiahnuť ruské operácie protivzdušnej obrany. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Ukrajina 14. mája zaútočila na vojenské letisko Belbek a zničila prvky batérie raketovej protivzdušnej obrany vrátane radarového systému a odpaľovacích zariadení. Ďalšie tri úspešné útoky vykonala v období medzi 16. aprílom až 12. májom.

Podľa Londýna je veľmi pravdepodobné, že Rusko v dôsledku útokov bude musieť rozptýliť a premiestniť letecké prostriedky, čo v konečnom dôsledku zvýši letové hodiny a požiadavky na údržbu.

15:00 Nezávislé médiá potvrdili úmrtie viac ako 52-tisíc ruských vojakov 

Ruské nezávislé médium Mediazona a ruská služba BBC potvrdili totožnosť 52 789 ruských vojakov, ktorí zomreli počas vojny na Ukrajine. Od konca apríla, keď Mediazova zverejnila zoznam naposledy, sa tento počet zvýšil o zhruba 1 100 ľudí. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Spomenuté médiá upozorňujú, že v skutočnosti je počet zabitých ruských vojakov pravdepodobne výrazne vyšší. Mená mŕtvych médiá totiž zistili z otvorených zdrojov, ako sú nekrológy, príspevky na sociálnych sieťach od príbuzných, správy regionálnych médií či vyhlásenia miestnych úradov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zomrelo viac ako 3 400 ruských dôstojníkov. Z nich 403 malo hodnosť podplukovníka alebo vyššiu.

12:30 Rusko stratilo vo vojne už viac ako 491-tisíc vojakov

Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín o 1 210 vojakov. Straty Moskvy na personále od začiatku invázie sa tak dostali na úroveň 491 080. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, píše web Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa prišlo aj o 13 tankov, 43 obrnených bojových vozidiel pechoty, 36 delostreleckých systémov, jedno lietadlo, jeden systém protivzdušnej obrany, 35 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, tri strely s plochou dráhou letu, 65 vozidiel a cisterien a šesť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 7 560 tankov, 14 595 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 639 delostreleckých systémov, 354 lietadiel, 801 systémov protivzdušnej obrany, 10 108 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 203 striel s plochou dráhou letu, 17 169 vozidiel a cisterien a 2 075 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

12:00 Rusko v noci zaútočilo dronmi na dve energetické zariadenia

Ruské sily v noci na sobotu zaútočili dronmi na dve energetické zariadenia na Ukrajine. Oznámila to štátna energetická spoločnosť Ukrenerho, ale rozsah škôd v zariadeniach nepriblížila. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Jedno zo zariadení, ktoré sa ocitli pod útokom, sa podľa tamojšieho gubernátora Filipa Pronina nachádza v Poltavskej oblasti. Lokalitu druhého zariadenia nezverejnili.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v sobotu informoval, že protivzdušná obrana v noci zostrelila všetkých 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid, ktorými útočilo Rusko.

10:30 V dôsledku bojov v Charkovskej oblasti evakuovali už 10.000 ľudí 

Takmer 10.000 ľudí bolo prinútených opustiť svoje domovy v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny po pozemnom útoku ruských jednotiek, uviedol v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Celkovo bolo evakuovaných 9907 ľudí,“ spresnil gubernátor. K spusteniu ruského pozemného útoku v pohraničnej Charkovskej oblasti došlo pred vyše týždňom a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy.

Obyvatelia Charkovskej oblasti utekajú pred ruskými vojakmi, ktorým sa podarilo postúpiť o päť až desať kilometrov pozdĺž severovýchodnej hranice, kým ich zastavili ukrajinské sily. 

Charkiv, 18. 5. 2024.sita/AP Photo/Evgeniy MaloletkaCharkiv, 18. 5. 2024.

Synehubov ďalej dodal, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo odraziť v noci na sobotu dva pokusy o prienik. Situácia je podľa neho pod kontrolou, kým obrancovia v určitých oblastiach vykonávajú útočné a prieskumné operácie.

Moskva útočí na niekoľko obcí v oblasti vrátane mesta Vovčansk, ktoré sa nachádza len päť kilometrov od hraníc, pripomína AFP. „V oblasti mesta Vovčansk si ukrajinské jednotky posilňujú obranu,“ povedal Synehubov.

Ruský prezident Vladimir Putin počas svojej piatkovej návštevy Číny označil ofenzívu v Charkovskej oblasti za odpoveď na ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí.

9:30 V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii 

K leteckému poplachu a následnej explózii došlo v sobotu skoro ráno v ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Gubernátor Belgorodskej oblasti, ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, Viačeslav Gladkov, na platforme Telegram vyzval tamojších obyvateľov, aby sa podľa možnosti presunuli do bezpečia, píše ruská štátna tlačová agentúra TASS. Informácie o prípadných obetiach či materiálnych škodách neboli bezprostredne známe.

Aj v blízkosti vojenskej akadémie v Petrohrade došlo k výbuchu, informovali v piatok večer ruské médiá. Zranenia pri výbuchu utrpelo sedem osôb, dodal kanál Baza na platforme Telegram, ktorý sa považuje za prepojený na bezpečnostné zložky.

Ukrajinské médiá podľa agentúry AFP uviedli, že šlo o útok s použitím bezpilotných lietadiel

Predovšetkým ruské pohraničné oblasti sú pravidelne terčom ostreľovania z Ukrajiny v reakcii na vojenskú inváziu Moskvy. Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje dronové útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa v boji proti ruskej agresii spolieha na vojenskú podporu Západu, nalieha na spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní ukrajinskej armáde. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite