Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: SBU dronmi zasiahla sklady paliva na juhu Ruska 1200 kilometrov od hraníc

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: SBU dronmi zasiahla sklady paliva na juhu Ruska 1200 kilometrov od hraníc pravda.com.ua

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ukrajinská SBU dronmi zasiahla dva sklady paliva na juhu Ruska
  • V Krasnohorivke zablokovali ruské útočné skupiny
  • Nad Odesou zostrelili 17 ruských dronov
  • Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti

15:00 Ukrajinská SBU dronmi zasiahla dva sklady paliva na juhu Ruska

Dva sklady ropy v ruskom Krasnodarskom kraji zasiahla dronmi v noci na štvrtok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Pre spravodajský web Kyiv Independent to povedal zdroj oboznámený s akciou. Podľa zdroja ide o sklady v obci Jurovka. Dodal, že ropné sklady, ktoré útok poškodil, sú prekladiskami pre dodávky pohonných látok ruským vojakom umiestneným na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym.

„SBU bude naďalej redukovať ekonomický a logistický potenciál, ktorý Rusko má na vedenie vojny,“ konštatoval zdroj.

Ukrajinská armáda počas tohtoročnej jari podnikla sériu útokov bezpilotnými lietadlami, ktorých cieľom bolo poškodenie ruského ropného priemyslu. Napríklad v noci na 27. apríla SBU dronmi zaútočila na ropné rafinérie Iľskij a Slaviansk, ktoré sa tiež nachádzajú v ruskom Krasnodarskom kraji.

9:00  V Krasnohorivke zablokovali ruské útočné skupiny

Ukrajinské obranné sily zablokovali útočné skupiny ruskej okupačnej armády, ktoré prenikli do mesta Krasnohorivka v Doneckej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vysielaní Armia TV to uviedol hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny Chortycia Nazar Vološyn.

„Nepriateľ vtrhol do mesta s malými útočnými skupinami a teraz je vo vnútri žiaruvzdornej fabriky. Úsilím našich jednotiek, najmä 59. brigády, bol nepriateľ zablokovaný a stále je vo vnútri závodu,“ povedal Vološyn a dodal, že odteraz sú ruské skupiny odrezané od dodávok munície.

„Naši obrancovia plne držia Krasnohorivku a jej predmestie pod paľbou. Za posledný deň obrancovia zabili asi 30 Rusov, ktorí sa blížili k obci,“ skonštatoval Vološyn.

pravda.com.ua

7:30 Nad Odesou zostrelili 17 ruských dronov

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

Drony boli zničené nad odeským regiónom na juhu Ukrajiny, uviedli letecké sily na sociálnej sieti Telegram.

SITA/AP Photo/Francisco Seco

7:10 Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov, vyplýva z tamojších oficiálnych údajov. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters.

V prípade zranených detí ide o osemročné dievča a troch chlapcov vo veku 13 až 15 rokov. Všetky zranené deti hospitalizovali, uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na platforme Telegram.

„Dvaja chlapci sú zranení vážne, dievča a ďalší chlapec utrpeli stredne ťažké zranenia, “ spresnil s tým, že jeden z projektilov zasiahol vzdelávaciu inštitúciu a neďalekú obytnú budovu.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie, ktorú tamojší prezident Vladimir Putin nariadil koncom februára 2022, ostreľuje Moskva územie Ukrajiny prakticky každý deň, pripomína DPA.        

Charkov sa nachádza na severovýchode krajiny v blízkosti hraníc Ukrajiny s Ruskom a je jedným z najťažšie ostreľovaných ukrajinských miest. Moskva na túto metropolu, ktorá je druhým najväčším mestom Ukrajiny, útočí delostrelectvom, ale i dronmi či raketami. V uplynulých mesiacoch sa tieto útoky zintenzívnili a cielia na civilnú i energetickú infraštruktúru.

V záujme chrániť tamojšie deti pred takýmito útokmi rozhodla administratíva Charkova o presunutí viacerých škôl do podzemných staníc.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite