Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marína Gálisová: Nie je idea woke slepá ulička, v ktorej nás čaká viac krívd a rozdelenia?

.marína Gálisová .svet .fenomén

Hory majú oči je klasický horor typu „prídu mešťania do vidlákova“ a klasicky aj dopadne. Slová majú oči je scenár, ktorý píše spoločnosť, a hoci ho nikto nenakrútil, má dosť spoločné s rozdelením na osvietených a slepcov.

Marína Gálisová: Nie je idea woke slepá ulička, v ktorej nás čaká viac krívd a rozdelenia? JONATHAN RAA/NURPHOTO/GETTY IMAGES 7. jún 2020 Brusel, Belgicko: Protesty hnutia Black Lives Matter sa konali aj v iných krajinách, nielen v USA. Na tejto demonštrácii v Bruseli sa zúčastnilo desaťtisíc ľudí, prebehla pokojne, ale po jej skončení na niektorých miestach vypukli nepokoje.

asi je to súčasť doby: pandémia, prevratné zmeny, všade frustrácia. Ideálna živná pôda pre rozpory, ktoré rozsekávajú spoločnosť.  Nie iba u nás.

Bill Maher, populárny stand-up komik, sa roky hlási k americkým liberálom progresívneho razenia. V poslednom čase ho však americkí ľavičiari – jeho vlastný tábor – posielajú medzi alt-right čudákov. Bill Maher totiž nikdy nemal rád politickú korektnosť (aj jeho šou, vlajková loď či skôr bojový krížnik jeho kariéry, sa volala Politically Incorrect). Maher ako chrlič kontroverzných vyjadrení nešetrí ani demokratov, ani republikánov. Väčšinou je duchaplný a spoločenské neduhy vie priklincovať s vášňou aj brutalitou Oscara Wilda.  Tento rok zvozil oscarovú šou aj olympiádu, ktoré sa podľa neho príliš podriadili fenoménu woke.

Maher nie je žiadny prorok, ale dlhodobo má čuch na neuralgické body spoločnosti. Na otázku z ľavice, či sa neposunul doprava, odvrkol len: „Ja som sa neposunul, len reagujem na politiku, ktorá sa posunula.“ A posunul sa aj význam slov. Woke je toho príkladom. O významový posun ide, ten vytvára zvláštne nové spoločenské barikády a vyháňa na ne ľudí, ktorí mnohokrát chcú naozaj len dobre – akurát že to vo výsledku robia zle.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite