Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aj superhrdinovia majú svoju ideológiu

.martin Horička .kultúra .fenomén

Superhrdinovia už dlho nie sú len záležitosťou úzkeho okruhu komiksových fanúšikov. V minulom desaťročí kraľovali filmy od Marvelu kinám po celom svete. Ani hrdinovia s nadľudskými schopnosťami však neunikli ideologickému súboju, ktorý polarizuje USA.

Aj superhrdinovia majú svoju ideológiu MARIÁN PEIGER/SITA Anthony Mackie ako Sam Wilson alebo superhrdina Falcon v minisérii Falcon a zimný vojak z roku 2021. Štít v rukách nového Kapitána Ameriku, ktorý má o svojom poslaní určité pochybnosti, zastupuje staré symboly v novej ére.

keďže americká spoločnosť sa v uplynulých rokoch stále viac politizuje, je len prirodzené, že zvýšenou ideologizáciou si prechádza aj najznámejší vývozný artikel jej popkultúry – komiksoví superhrdinovia.

Filmy od Marvelu v minulom desaťročí otriasli Hollywoodom a z pohľadu zárobkov sa stali najväčšou filmovou sériou v histórii. Spôsobili revolúciu, ktorá má vďaka miliónom platiacich divákov vplyv na celú západnú civilizáciu. Preto určite nezaškodí priblížiť si ideologickú zmenu, ktorou si marvelovky prešli v poslednom desaťročí. Od pravicových ideálov a konzervativizmu prvého Iron Mana, Thora či Kapitána Ameriku až po ľavicové ideály a progresivizmus posledných filmov tejto pozoruhodnej série.

amerika sa mení, jej kapitán s ňou

Kapitán Amerika patrí medzi najznámejších superhrdinov. Ako napovedá už aj jeho meno, od začiatku bol stelesnením morálnych hodnôt USA a symbolom amerického patriotizmu. Prvýkrát sa v komiksoch objavil počas druhej svetovej vojny; legendárnym sa stalo už prvé číslo z roku 1941, kde na obálke vráža úder Adolfovi Hitlerovi. Steve Rogers, neduživý chlapec z Brooklynu, ktorý dobrovoľne narukoval do armády a vďaka nebezpečnému experimentu získal nadľudskú silu, sa rýchlo stal ikonou amerického vlastenectva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite