Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dážď rakiet nad Izraelom zastavuje železná kupola. Brilantný technický systém rieši príznaky problému, ale nie príčiny

.juraj Petrovič .svet .veda

Hamas, Hizballáh a ďalšie teroristické organizácie odpaľujú na územie Izraela rakety krátkeho doletu už dlhé roky. Od roku 2011 sa im však postupne čoraz menej darilo. To, čo sa ešte v začiatkom 90. rokov považovalo za nemožné, sa stalo skutočnosťou. Raketový „dáždnik“, alebo Iron Dome (v preklade železná kupola), likviduje väčšinu rakiet smerujúcich na obývané alebo strategické ciele.

Dážď rakiet nad Izraelom zastavuje železná kupola. Brilantný technický systém rieši príznaky problému, ale nie príčiny DAN BALILTY/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 12. máj 2021 Aškelon, Izrael: Strela vystrelená zo železnej kupoly mieri na raketu vystrelenú z Gazy.

myšlienka na protiraketovú obranu nie je ničím novým. Podobne ako rakety samotné. Prvé použitie rakiet v bojových podmienkach je zaznamenané v Číne, keď v roku 1232 boli pri obliehaní Kaifengu v provincii Henan použité rakety, ktoré zapaľovali stany vojakov a drevené opevnenia. Briti používali rakety už začiatkom 17. storočia. Ich použitie neskôr vytlačila presnejšia a spoľahlivejšia artiléria.

Prvou balistickou raketou na svete, ktorá niesla bojovú hlavicu, bola nemecká V-2 Wehrnera von Brauna. Vyše 1 500 ich bolo odpálených smerom na Londýn, ich nespoľahlivosť a nepresnosť však spôsobili, že väčšina svoj cieľ, našťastie, nikdy nezasiahla. 

 

jadrový dáždnik?

Po druhej svetovej vojne to bol najprv Stalin, kto nariadil raketovým konštruktérom zostrojiť balistické rakety schopné dopraviť na územie USA sovietske jadrové zbrane. To vyvolalo reakciu na strane amerického prezidenta Eisenhowera, ktorý začal hľadať protiraketový systém zvyšujúci ochranu USA pred sovietskymi raketami. Tieto snahy na americkej strane železnej opony pokračovali počas studenej vojny, aj keď nemali veľký praktický zmysel. Slúžili skôr na posilnenie pozície Američanov so Sovietmi pri vyjednávaní o jadrovom odzbrojení. Vrcholom tejto snahy bola potom Strategic Defence Initiative Ronalda Reagana, ktorú Sovieti promptne premenovali na Star Wars. Aj táto iniciatíva, napriek tomu, že sa vážne zaoberala využitím vysokoenergetických laserov na ničenie balistických rakiet a jadrových hlavíc počas ich letu mimo zemskej atmosféry, nikdy nedospela ani len do fázy technických skúšok. Koniec studenej vojny znamenal aj koniec SDI. Systém bol významne zoštíhlený a mal slúžiť najmä ako ochrana pred náhodným odpálením nepriateľských rakiet. 

c-RAM

Iron Dome je systém, ktorý patrí medzi takzvané C-RAM systémy. Skratka C-RAM znamená Counter Rocket Artillery Mortar, čiže systém proti raketám, delostreleckým granátom a mínometným granátom. Všetky takéto systémy sú založené na zachytení vypálenej strely pomocou radaru a jej následnom zničení pomocou rôznych protistriel. Vzorom pre tieto systémy sa stal americký systém Phalanx,  ktorý vyvinula firma General Dynamics, neskôr Raytheon pre americké vojenské námorníctvo. Pozostáva z 20 mm kanónu, navádzaného radarom, ktorý má chrániť lode pred prichádzajúcim ohrozením, akým sú napríklad menšie lode, torpéda, vrtuľníky alebo rakety. Raytheon vyvinul aj pozemnú verziu, ktorá je súčasťou rozsiahlejších C-RAM systémov americkej armády. Phalanx CIWS pre jeho tvar s veľkým radarovým krytom niekedy prezývajú aj R2-D2 podľa robota z filmovej série Star Wars. Phalanx strieľa rýchlosťou 4 500 striel za minútu, pričom strely majú rýchlosť až 1,1 km/s. Strelivo je prierazné, buď na báze tungstenu, alebo ochudobneného uránu.

Medzi ďalšie C-RAM systémy používané vo svete patria nemecký MANTIS s 35 mm strelivom, systém Porcupine indickej armády, ktorý má 20 mm strelivo, jednu centrálnu jednotku s radarom a niekoľko diaľkovo ovládaných streleckých batérií.

iron Dome

Železná kupola je mobilný protiraketový a protidelostrelecký systém. Skladá sa z troch hlavných častí – detekčného a sledovacieho radaru, ktorý odhalí odpálenie rakety, zistí jej dráhu a prenesie tieto informácie do druhej časti, ktorou je riadiace centrum – manažment boja a riadenie. To na základe radarových informácií spočíta predpokladané miesto dopadu. Pokiaľ sa v predpokladanom mieste dopadu nachádzajú obydlia alebo strategické objekty, riadiace centrum vydá povel na odpálenie protiraketovej strely Tamir. Tamir je navádzaná elektro-optickými senzormi a má veľké množstvo riadiacich plôch, ktoré zvyšujú jej manévrovateľnosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite