Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americký novinár o konflikte na Blízkom východe: Hamas je skorumpovaná súkromná armáda

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

„Len ma neoznačte za experta na Stredný východ,“ poprosil ma Američan Hannes Stein, keď pristal na rozhovor. Novinár píšuci pre Die Welt a spisovateľ sa však v tomto regióne vyzná. Hlási sa k svojmu židovstvu, v Izraeli má ľavicových priateľov, sám je konzervatívec. Čo si myslí o Izraeli, Gaze, EÚ?

Americký novinár o konflikte na Blízkom východe: Hamas je skorumpovaná súkromná armáda ISMAEL MOHAMAD/UPI/PROFIMEDIA 13. máj 2021 Gaza: Ľudia nesú telá zabitých členov Hamasu, ktorí zahynuli počas izraelského náletu.

v rozhovore sa dočítate:

  • aké sú príčiny prebiehajúceho konfliktu na Blízkom východe,
  • kto je v ňom vinníkom a o čo ide Hamasu,
  • aké je riešenie konfliktu,
  • ako konflikt vnímajú západné mocnosti a EÚ.

dobre, za experta vás teda neoznačím. Napokon, je to veľmi komplikovaný región...

Rozhodne. Hráte backgammon?

nie, ale viem, o čo ide.

Backgammon je ako Stredný východ. Backgammon je hra šťastia aj hra schopností. Môžete hrať dlho vynikajúco a ste krátko pred víťazstvom, a potom stačí smola a všetko sa obráti naopak. V Izraeli ho všetci hrajú a táto hra dosť vysvetľuje ich región, kde sa úplne nečakane dejú zlé aj dobré veci.

ako by ste vysvetlili príčiny a povahu práve prebiehajúceho konfliktu?

Myslím, že Izrael nemá inú možnosť, len sa brániť. Izrael je národný štát, keď je národný štát napadnutý, tak sa bráni. Presne preto štáty a vlády existujú. Vláda musí chrániť životy civilistov, inak nemá zmysel. Izrael to robí veľmi dobre, aj vďaka tomu, že má inteligentný systém Iron Dome –železnú kupolu. Hamas vypálil vyše tritisíc rakiet na obývané územia Izraela a vďaka železnej kupole má na svojej strane veľmi málo civilných obetí. Izrael posiela svoje vzdušné sily nad Gazu, kde Hamas skrýva svoje zbrane priamo uprostred civilnej populácie. A pásmo Gazy nie je všade obývané. Je to síce jedno z najhustejšie obývaných miest na Zemi, ale sú tam aj neobývané oblasti. Hamas by mohol strieľať rakety aj odtiaľ, ale vedome ich strieľajú spomedzi civilnej populácie. To znamená, samozrejme, že keď Izrael opätuje paľbu, občas zahynú aj civilisti, aj deti, čo je strašné. Lenže krajina, na ktorú pršia rakety, skrátka, nemá inú možnosť.

prečo má Hamas takúto taktiku?

Hamas je v zásade súkromná armáda, navonok sa tvária tak, že ich programom je oslobodenie Palestíny, ale čo pod Palestínou myslia? Určite nie pásmo Gazy, v pásme Gazy je jediný izraelský vojak – ktorého Hamas uniesol a drží ho v zajatí. Ale nemyslia ani Západný breh rieky Jordán. Pod Palestínou myslia Západný breh plus Izrael a pod oslobodením myslia genocídu: pozabíjanie všetkých Židov a aj dosť Arabov v Izraeli, ktorých považujú za kolaborantov. Nie sú toho schopní, lebo sú malí, ale majú veľmi veľa rakiet. Takže z tohto pohľadu je konflikt prostý.

naozaj? Ako to myslíte?

Prostý je v tom zmysle, že na jednej strane je štát, ktorý sa bráni, a na druhej strane je súkromná armáda náboženských fanatikov, ktorí chcú zničiť civilnú populáciu. Ale po tomto všetkom musím dodať, že na začiatku tohto konfliktu bolo niečo, čo urobili Izraelčania. Nie všetci, len niektorí.

čo konkrétne myslíte?

To, že v týždňoch pred konfliktom chodili ulicami Jeruzalema bandy mladých Izraelčanov, extrémistov. A ešte jedna konkrétna vec, ktorá sa stala v apríli. Keď izraelský prezident prednášal prejav neďaleko Múru nárekov v Jeruzaleme, pred tým prejavom izraelský policajt vyšiel na Chrámovú horu, vošiel do mešity al-Aksá a prerezal elektrické vedenie, aby nemohli do reproduktorov púšťať modlitby. To je nesmierne neslušné.

bolo to zámerné?

Áno, bolo to zámerné a bol to prejav neúcty.

prečo to podľa vás urobili?

Izraelčania si asi nemysleli, že to vyvolá takú reakciu a že konflikt tak prudko eskaluje. Mimochodom, na celom tomto konflikte ma až tak netrápi, čo sa momentálne odohráva medzi pásmom Gazy a Izraelom, to sme videli už mnohokrát, v rokoch 2007, 2008, 2014. Izrael to zvyčajne prežije takmer bez poškodenia. Mňa najviac znepokojuje niečo, čo sme nevideli od roku 1948, keď bol založený štát Izrael: násilie davov na uliciach. Násilie židovských bánd, ktoré vykrikujú o zabíjaní Arabov, a násilie arabských bánd, ktoré podpálili tri synagógy. Jair Lapid, ktorý sa pokúša dať dohromady novú vládu, ktorej by bol premiérom, to vyjadril najlepšie: Štát nie je len armáda a zástava a teritórium, štát je aj zákon. Ak o toto prídeme, ak prídeme o rešpekt voči zákonu, tak už nebudeme mať štát. V tom má podľa mňa úplnú pravdu a veľmi ma znepokojuje, že došlo k takémuto násiliu. Lebo táto vojna sa možno skončí o týždeň či o dva, ale akou krajinou bude Izrael po nej?

20. máj 2021 Gaza: Palestínčania oslavujú prímerie, na rukách nesú model jeruzalemskej mešity al-Aksá.ISMAEL MOHAMAD/UPI/PROFIMEDIA20. máj 2021 Gaza: Palestínčania oslavujú prímerie, na rukách nesú model jeruzalemskej mešity al-Aksá.

prečo sa to násilie v uliciach prejavilo práve teraz?

Sčasti to súvisí aj s pandémiou. Izraelu sa podaril veľmi rýchly vakcinačný program, ale aj tak má za sebou prísne lockdowny a celkovo to ľudí psychicky poznačilo. No hlbšou príčinou je okupácia. Izrael okupuje Západný breh rieky Jordánu už 54 rokov a tamojší obyvatelia nechcú žiť pod vojenskou okupáciou. Tento fakt vybičoval emócie v Izraeli a má škodlivý dopad na izraelskú spoločnosť. Je to trochu ako gangréna. Keď sa rana na nohe infikuje a človek dostane gangrénu, po čase sa infekcia rozšíri do tela a zostane iba amputácia. Ja som toho názoru, že Západný breh, jeho okupácia, je ako gangréna. Príznakom tejto gangrény a toho, že sa šíri, je aj násilie na uliciach samotného Izraela medzi izraelskými Arabmi a Židmi.

hovoríte, že gangrénu rieši amputácia. Čo by ňou v tomto prípade malo byť?

To, že Izrael musí odísť zo Západného brehu. Nebude to pekné riešenie, bude aj riskantné, lebo nevieme, aký štát, akú spoločnosť vytvoria Palestínčania na Západnom brehu, ale Izrael podľa mňa nemôže pokračovať v terajšej podobe ešte desať či dvadsať rokov bez toho, aby pocítil veľmi negatívne dôsledky na celej spoločnosti. Týždeň pred týmto konfliktom sa zdalo, že v Izraeli sa stane niečo, čo sa ešte nestalo: že v novej vláde, ktorú sa pokúšal zostaviť Jair Lapid, bude aj arabská izraelská strana. Arabi v Izraeli by po prvý raz boli súčasťou vládneho kabinetu. Konečne! Lenže už o týždeň je po všetkom a na uliciach je násilie medzi arabskými a židovskými občanmi Izraela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite