Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rasizmus, predsudky a Tocqueville

.marína Gálisová .svet .politika

Pohľad na americké mestá, v ktorých zúria protesty a rabovačky, je ako pohľad do apokalyptickej budúcnosti, ktorú nám nepriniesla pandémia, ale niečo iné. Čo?

Rasizmus, predsudky a Tocqueville AP/SITA/ JOHN MINCHILLO 30. máj 2020 St. Paul, Minnesota, USA: Demonštrant protestujúci proti surovým policajným zásahom po usmrtení Georgea Floyda.

toto sú udalosti, ktorými sa to celé odštartovalo. Bolo to dvadsiateho piateho marca tohto roku, keď v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota zomrel 46-ročný George Floyd. Bol podozrivý z toho, že sa pokúsil zaplatiť falošnou dvadsaťdolárovou bankovkou v obchode Cup Foods za cigarety. Zamestnanci obchodu vyšli za Floydom na parkovisko a požiadali ho, aby vrátil cigarety, pretože bankovka, ktorou platil, je podľa nich „jasný falzifikát“. Floyd odmietol a zavolali políciu.

Počas zatýkania došlo k naťahovačkám, Floyd sa najskôr vzpieral, potom sa podrobil policajtom a dal si spútať ruky. Odtiaľ už malo všetko prebiehať rutinne a pokojne – a v réžii policajtov, ktorí konajú podľa predpisov. Záznam, ktorý zhotovili okolostojaci ľudia, ukazuje, že to tak vôbec nebolo.

hororové zatýkanie

Na videozázname vidieť, že policajt Derek Chauvin kľačí ležiacemu Floydovi na krku a nezdvihne koleno ani po tom, čo Floyd niekoľkokrát úpenlivo zopakuje „nemôžem dýchať“. Ten záznam sa pozerá nesmierne ťažko a niet pochybností o tom, že policajtovo správanie zachádza za všetky hranice ľudskosti. Okolostojaci civilisti policajta opakovane vyzývajú, aby Floyda prestal dusiť, aby ho zdvihol zo zeme, pretože má mu hrozí smrť. Reakcia policajta, ktorý kľačí Floydovi na krku, je zmesou cynizmu a sadizmu, akej by sa jednotlivec nemal dopustiť nikdy, a už vôbec  nie v službách zákona.

Po vyše ôsmich minútach sa policajt zdvihol a pustil Floyda. Aj to len preto, že mu to prikázala posádka privolanej sanitky. To už boli zdravotníci takmer minútu na scéne, kontrolovali Floydovi pulz, ale policajta museli osobitne prinútiť, aby mu prestal kolenom tlačiť hrdlo. Floydovi už zrejme nebolo pomoci, počas odnášania do sanitky sa mu zastavilo srdce.  To, že George Floyd zomrel na následky surovosti pri zatýkaní, sa dokázalo pri pitve, ale až pri druhej. Prvá pitevná správa uviedla, že sa nenašli „fyzické stopy“ a smrť pripísala kombinácii viacerých faktorov vrátane chorôb zatýkaného a jeho „potenciálnej intoxikácie“. Rodina požiadala o druhú pitvu, ktorú vykonal Michael Baden. Tento rešpektovaný lekár a forenzný patológ je známy z médií aj z účasti na spätnom vyšetrovaní smrti Johna F.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite