Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

KORONAVÍRU.S.

.marína Gálisová .svet .fototéma

Čísla vypovedajú o realite vtedy, keď sa na ne pozrieme správne. Z vyše dvoch miliónov ľudí, u ktorých sa vo svete potvrdila nákaza novým koronavírusom, je takmer tretina v USA. Je to taký horor, ako sa zdá? A čo s tým má americký duch nezlomnosti?

KORONAVÍRU.S. AP Photo/Seth Wenig

americké štatistiky vyvolávajú v niektorých hlavách až apokalyptický dojem. Rieši sa, v čom je americký problém, ako sa USA dostali do takej šlamastiky, že v New Yorku pochovávajú ľudí do masových hrobov, zdravotníctvo padá na kolená. Tak je na tom USA zle, alebo nie?

Skúsme si to pozrieť z tejto strany. USA vedú rebríček krajín na počet zachytených prípadov infekcie – 644 417; takisto sú prvé vzhľadom na celkový počet úmrtí infikovaných pacientov – 28 559. Ale pri interpretácii týchto dát by sme sa mali vyvarovať výrazov ako „najhoršie postihnutá krajina“. Určite však nie preto, že by bolo potrebné vynášať americkú reakciu na nový koronavírus do nebies – tak ako vo väčšine krajín sveta, aj v USA bola všelijaká, len nie promptná, cielená a „smart“. Čísla treba brať opatrne preto, lebo sú tu aj ďalšie čísla, ktoré ich uvádzajú do kontextu.

Vyľudnené ulice New Yorku.AP Photo/Ted ShaffreyVyľudnené ulice New Yorku.

Napríklad skúsme porovnanie krajín. Keďže rôzne krajiny testujú rôzne široko, alebo skôr rôzne úzko, čísla o rozšírenosti nákazy nehovoria o ich situácii celkom zreteľne. Napríklad Južná Kórea testovala veľa a mala veľa prípadov, ale malú úmrtnosť. Výpovednejšou veličinou je však počet úmrtí počítaný na milión obyvateľov krajiny. Tá totiž hovorí aspoň o tom, aký častý je výskyt ťažkých prípadov – a tu  sa už môžeme baviť o termínoch ako „najťažšie postihnutá krajina“. Poradie spomínanej veličiny k šestnástemu aprílu je takéto: Na prvom mieste je Španielsko, ktoré zaznamenalo 402,62 úmrtí na milión obyvateľov. Potom Belgicko, Taliansko, Francúzsko, Veľká Británia, nasleduje Holandsko, Švajčiarsko, Švédsko... a až niekde tam pod nimi sú v momente písania tohto článku Spojené štáty s údajom 94,54 úmrtí na milión obyvateľov. Takže toľko k tomu, ako zle je na tom USA.

Pre komplexnejší obraz treba vidieť aj jednotlivé oblasti USA. Najhoršie je na tom jednoznačne štát New York, štát New Jersey, potom Massachusetts, Michigan, Pennsylvania.  Ale sú aj štáty, kde sa počet infekcií – tých zachytených – pohybuje rádovo v stovkách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite