Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Antisystémový vírus?

.marína Gálisová .svet .fototéma

Prvé prípady koronavírusu sa v Číne vyskytli začiatkom decembra. Úrady sa na rázne opatrenia proti šíreniu choroby zmohli až dvadsiateho januára. To meškanie jasne vypovedá o slabosti režimu, keď je v ohrození, hoci sám sa pokladá za výkonný.

demokracie majú povesť slabosti, nedostatočnej schopnosti ochrániť sa pred hrozbami. Práve diktatúry sa však môžu zrútiť, keď nevedia čeliť nepredvídanému vývoju. Diktatúry sa často nedokážu ubrániť pred javmi, ktoré sa dajú zvládnuť, len ak je prítomné voľné šírenie informácií. Napríklad pred hnevom ľudí (bacil revolúcie), ale aj infekčnými chorobami.

História šírenia vírusu, ktorý dostal názov Covid-19, je ukážkou toho, ako diktatúra v Číne nezvládla jednu zo základných úloh, ktoré si oficiálne kladie: ochrániť občanov.

Vráťme sa k tomu decembru 2019. Vtedy sa zjavili prvé nákazy na trhovisku v 11-miliónovom meste Wu-chan. Tento trh bol tradičným miestom, kde sa dalo kúpiť mäso, hydina aj ryby, živé plazy, divina. Choroba sa zjavila medzi ľuďmi, čo na trhu pracovali, prejavovala sa neustupujúcou horúčkou a zápalom dýchacích ciest. Až v miestnych nemocniciach si časom všimli, že pacientov, ktorých prijímajú s vírusovým zápalom pľúc, spája práve tento trh.

Prvého januára trhovisko oficiálne uzavreli a vydezinfikovali pracovníci v ochranných odevoch. Len deň predtým dostala pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie v Pekingu oficiálnu informáciu od úradov o infekcii. Nič z reakcie čínskych úradov nenaznačovalo, že by pochopili vážnosť situácie. Razili falošný optimizmus, že uzavretím a vydezinfikovaním trhoviska je problém v podstate vyriešený. Potom zomrel muž, ktorý na trhovisku pravidelne nakupoval. O päť dní po jeho smrti sa symptómy prejavili u jeho manželky. Ona pritom na tom trhovisku nikdy nebola. Už to malo byť upozornením, že ide o chorobu s prenosom z človeka na človeka. Tieto údaje uvádza odborný lekársky časopis The Lancet, ale aj ten vychádza iba zo známych informácií poskytnutých čínskymi úradmi.

A tu je práve kameň úrazu. Čínske úrady neposkytli dosť informácií, najmä nie v počiatkoch, keď bol dôležitý každý deň, každá hodina. Možno vírus podcenili. No skôr netúžili informovať o jeho šírení, pretože pre ich vnímanie reality je dôležité vysielať do sveta obraz úspešnej, výkonnej, sebestačnej krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite