Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dni šiítskeho hnevu

.marína Gálisová .svet .fototéma

Irán sa hnevá a má svoje dôvody. Sled udalostí, ktorý bol pozorovateľný prinajmenej od konca minulého roka, ale jeho korene sú oveľa hlbšie, dostal svet na pokraj vážneho konfliktu. Ako a prečo?

Dni šiítskeho hnevu K.M. Chaudary/AP/SITA 12. január 2020 Lahore, Pakistan: Šiítske moslimské ženy zahalené v burkách zdobených rôznymi náboženskými výrokmi protestujú proti americkému útoku, pri ktorom bol zabitý iránsky generál Sulejmání.

priebeh týchto udalostí bol koncom minulého roka už veľmi rýchly. Dňa 27. 12. 2019 sa odohral útok na základňu v irackom Kirkúku, ktorý spáchala šiítska milícia Kataib Hizballáh. Na vysvetlenie, väčšinu irackého obyvateľstva tvoria šiíti. Výsledkom útoku bol jeden mŕtvy, Američan irackého pôvodu a moslimského vyznania. Okrem toho bolo niekoľko zranených spomedzi amerických a irackých vojakov. Základňa patrí medzi tie, odkiaľ sa vedú činnosti spojené s medzinárodnou vojenskou protiteroristickou operáciou Operation Inherent Resolve (OHR).

Kataib Hizballáh odmietol zodpovednosť za útok, všetky znaky aj podobnosť s predchádzajúcimi útokmi však svedčia o jeho autorstve.

Už 29. 12. 2019 prišla americká odveta: útoky na zariadenia Kataib Hizballáhu. Zahynuli pri nich desiatky bojovníkov tejto teroristickej organizácie. Vzápätí 31. 12. zaútočil Kataib Hizballáh na americkú ambasádu v irackom hlavnom meste Bagdad.

Tu už bolo jasné, že situácia postupuje podľa vzorca eskalácie a hrozí rozsiahlejší konflikt. Čakalo sa v podstate len na to, ktorá zo strán podnikne najdrakonickejší krok, po ktorom už nebude návratu od vojny.

Obe strany mali možnosť ďalej stupňovať vzájomné reakcie, čakať, či protistrana ustúpi, a dúfať, že takáto eskalácia potrvá ešte dlho bez prepuknutia rozsiahleho otvoreného a vyhláseného vojnového konfliktu. Prečo dúfať? Lebo do takej vojny sa reálne nechce ani jednej strane. Amerika má vojen teraz dosť a nepotrebuje ďalšie. Irán vie aj napriek všetkým siláckym rečiam, že by ťahal za kratší koniec. Proxy vojny a sponzoring terorizmu mu vyhovuje oveľa viac.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite