Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentské menu

.marína Gálisová .svet .fototéma

Ak sa spomenie jedlo a voľby, u nás naskočia asociácie ako predvolebný guláš a sľuby, z ktorých sa nenajeme. V Spojených štátoch tiež, ale okrem toho tam stoja na začiatku prezidentského zápasu dve veľké gastronomické podujatia.

Prezidentské menu Charlie Neibergall/AP/SITA 21. september 2019 Des Moines, Iowa, USA: Joe Biden, bývalý viceprezident, ktorý dlho viedol medzi všetkými demokratickými kandidátmi, sa na podujatí s názvom Steak Fry predviedol pri grile. V prieskumoch ho odvtedy predbieha Elizabeth Warren.

jedným je Iowa State Fair, druhým Iowa State Fry. Ten prvý má štýl jarmoku kombinovaného s agroveľtrhom. Ten druhý je Iowa Steak Fry, kam chodia prezidentskí kandidáti Demokratickej strany predviesť svoje kulinárske umenie. Pri škvrčiacich griloch.

Aj tento rok sa pri oboch príležitostiach v auguste prezentovali kandidáti Demokratickej strany, ktorí bojujú o nomináciu do finále prezidentského boja. Predložili potenciálnym voličom nielen grilované špeciality, ale aj politické menu: kľúčové body kampane. Steak Fry takto pred vyše trinásťtisíc účastníkmi grilovalo sedemnásť kandidátov. 

V auguste sa však poriadna kampaň iba rozbiehala. Dnes už niektorí kandidáti či kandidátky, ktorí si pripadali ako rovnocenní súperi, vedia, že pravdepodobnosť ich nominovania sa blíži k nule.

9. august 2019 Deis Moines, Iowa, USA: Andrew Yang, zakladateľ neziskovky Venture for America a jeden z kandidátov Demokratickej strany na prezidenta, navštívil Iowa State Fair a doprial si kus moriaka aj kus voličskej pozornosti. Prieskumy mu však neprajú.Charlie Neibergall/AP/SITA9. august 2019 Deis Moines, Iowa, USA: Andrew Yang, zakladateľ neziskovky Venture for America a jeden z kandidátov Demokratickej strany na prezidenta, navštívil Iowa State Fair a doprial si kus moriaka aj kus voličskej pozornosti. Prieskumy mu však neprajú.

Pelotón sa čistí. A na čele má favoritov. V minulotýždňovej televíznej diskusii kandidátov Demokratickej strany už bolo vidieť, že najzúrivejší boj prebieha medzi nimi. Fáza „všetci proti Trumpovi“ sa načas transformovala do fázy „všetci proti tomu, kto je medzi nami prvý“.

otcovské trampoty

Donedávna bol takýmto prvým z kandidujúcich členov Demokratickej strany Joe Biden. O tom, ako si ho strana sama rozoberá na súčiastky, sme na stránkach .týždňa písali niekoľkokrát. Tento dlhodobo najzvoliteľnejší demokrat je totiž centrista, za čo ho má ľavé krídlo v zuboch. Joe Biden, ktorý bol viceprezidentom Baracka Obamu, sa zároveň nie a nie zbaviť nálepky „washingtonského insidera“ (u nás by sa povedalo „starého politika“). Má za sebou dlhý register hlasovaní a nie so všetkými sa dnešní demokrati stotožňujú. 

„Vek prináša ešte jednu nevýhodu – už dospelé a aktívne deti. Hunter Biden, syn Joea Bidena, sa stal pre otca politickou príťažou.“

Napríklad bol za zásah v bývalej Juhoslávii v deväťdesiatych rokoch, hlasoval aj za vojnu v Iraku v roku 2002 (prvú vojnu v Zálive, v roku 1991, v Kongrese hlasovaním neodobril). Plus, Biden má nevýhodu veku. I keď nikdy nevynikal dynamickosťou, teraz už jeho večné odbiehanie od témy a neobratné rétorické výhybky nadobúdajú v spojení s bielymi vlasmi a vráskami starecký charakter. Že prečo toľký ageizmus? Lebo vo voľbách rozhodujú aj také faktory. 

Vek prináša ešte jednu nevýhodu – už dospelé a aktívne deti. Hunter Biden, syn Joea Bidena, sa stal pre otca politickou príťažou: všetci rozoberajú jeho pôsobenie na Ukrajine v čase, keď bol Biden starší viceprezidentom s priamym dosahom na formovanie nielen zahraničnej politiky USA, ale aj na ukrajinskú politickú scénu. Za Huntera si to Joe schytáva opakovane a pomáha to jeho najväčšej rivalke Elizabeth Warrenovej. A hoci sa zdá, že hlavné škody už utrpel a horšie to s ním nebude, ešte stále môže vyjsť najavo niečo pikantnejšie, a potom je už po pás v problémoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite