Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bitka o múr

.marína Gálisová .svet .fototéma

Bude na hraniciach Spojených štátov amerických a Mexika dobudovaný múr? Za aké peniaze ho skompletizujú? Alebo je to celé len jedna veľká politická šou?

začalo sa to ešte pri schvaľovaní amerického federálneho rozpočtu, takže prvé dejstvo bitky o múr možno nazvať jednoducho: shutdown. V .týždni sme už o ňom písali, ale pre krátke osvieženie pár technických detailov: pod týmto názvom sa skrýva limitované fungovanie federálnych zložiek, agentúr, úradov, služieb. Shutdown vznikne, keď sa nepodarí prijať zákony o ďalšom financovaní federálnych agentúr: buď neprejdú hlasovaním v Kongrese, alebo ich nepodpíše prezident.

dejstvo prvé: shutdown

Tento rok sa shutdown konal preto, lebo sa legislatívci a prezident nezhodli práve na tom, z čoho bude financovaný veľký federálny projekt: múr na hraniciach s Mexikom, ktorý Donald Trump sľúbil ešte v predvolebnej kampani svojim voličom. Ako sme už písali, pôvodne sa múr v návrhu zákona o financovaní vôbec nevyskytoval, nijaké peniaze naň neboli pridelené, Senát zákon v tejto podobe schválil, čakalo sa, že rovnako sa zachová Snemovňa reprezentantov, a že ho podpíše aj prezident. Lenže prezident sa v poslednej chvíli vzpriečil – po kritike svojich najvernejších, trumpovských ultras, ktorí jednoducho múr chcú a basta. Dôrazne mu vyčítali, že zabúda na sľuby. On sa „spamätal“ a potom zákon podpísať už nechcel.

Tak sa zaseklo fungovanie mnohých federálnych agentúr a bol to najdlhší shutdown v histórii USA. Pokračovalo to dohadovaním ako na trhovisku. Republikáni žiadali, aby sa v zákone spomínali peniaze na stavbu múru. Demokrati si od nich zato vymáhali odsúhlasenie programu prideľovania občianstiev pre tzv. dreamers, ilegálnych imigrantov, ktorí do USA prišli ako neplnoletí, priviedli ich sem rodičia.

Trump však necúvol a ani demokrati necúvli. Nebolo to úplne racionálne, pretože múr ako taký, a o tom sme už tiež písali, je viac politickým fetišom než podstatným projektom – a to platí pre jednu aj druhú stranu, jeho odporcov aj prívržencov. Prečo?

Po prvé preto, že v skutočnosti  ten sľubovaný múr – teda úplná štruktúra pozdĺž celých hraníc – nie je až taký nevyhnutný, ako tvrdia Trumpovi ultras. Napríklad väčšina drog, ktoré plynú do USA z Mexika, sa preváža v úkrytoch v legálnej preprave, spojoch či súkromných vozidlách, neprechádzajú s nimi kuriéri cez nejaký nestrážený voľný terén. A po druhé preto, že múr zase nie je ani taký desivý, ako ho maľujú demokrati. Jednak sčasti už stojí, takže to nie je novinka. Jednak je ochrana hraníc úplne legitímna úloha, najmä ak má USA zároveň možnosť legálneho prisťahovalectva. A jednak ktovie, ak by aj múr vznikol, ako by vyzeral – ešte aj hardcore trumpovci spomínajú múr v rôznych verziách, od drôteného pletiva po kovové stĺpy.

Skrátka, múr je skôr politický pojem, na ktorý je fixovaná až priveľká časť amerického diskurzu. A teraz sa preň konal shutdown ako vystrihnutý z učebnice kríz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite