Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý Trumpov pitbul Cohen prehovoril: Nepovedal ale nič nové

.marína Gálisová .svet .politika

Meno Michaela Cohena bolo v posledných týždňoch jedným z najčastejšie skloňovaných. Médiá čakali na výpoveď bývalého Trumpovho právnika pred Výborom pre dozor a vládne reformy ako na veľké osvietenie. Keď napokon odznela, zanechala rozpačitý dojem.

Bývalý Trumpov pitbul Cohen prehovoril: Nepovedal ale nič nové SPLASH/PROFIMEDIA 27. február 2019 Washington: Bývalý Trumpov právnik Michael Cohen vypovedá pred Výborom pre dozor a vládne reformy.

kto je vlastne Michael Cohen a prečo je pre dnešnú Ameriku taký dôležitý? Je to bývalý právnik Donalda Trumpa, vyšetrovaný pre údajné porušovanie pravidiel financovania kampane a daňové trestné činy. Pôvodne jeden z Trumpových najvernejších ľudí dnes vypovedá proti Trumpovi. Tí, ktorí chcú presadiť Trumpov impeachment, sa nádejajú, že Cohenova výpoveď im k tomu vydláždi cestu.

Michael Cohen vyrástol ako syn židovského prisťahovalca z Poľska, ktorý len tak-tak prežil koncentračný tábor. Detstvo a dospievanie strávil na Long Islande, neďaleko New Yorku. Vyštudoval právo a vstúpil do súkromnej praxe. Okrem toho vlastnil niekoľko stoviek taxíkov a podnikal v nehnuteľnostiach. Už vtedy mal opletačky so zákonom, dlžil na daniach, vyčítali mu obchádzanie pravidiel.

bol v Prahe, alebo nebol?

Šikovnosť tohto typu mu dávala šance aj v politike, a tam sa tiež pokúšal rozbehnúť kariéru. Pracoval pre prezidentskú kampaň demokratického kandidáta Michaela Dukakisa, bol stážistom kongresmana Moakleyho (tiež demokrata). V roku 2006 dostal vstupenku do sveta veľkého biznisu: miesto mu ponúkol Donald Trump vo svojom konglomeráte Trump Organization, ktorý združuje rodinné trumpovské spoločnosti. Tu sa začala ich dlhoročná spolupráca, počas ktorej Cohen pôsobil ako Trumpov „pitbul“, strážny pes, ktorý si poradí s každým, kto by ohrozil jeho „pána“. Cohen bol dlho Trumpovou pravou rukou, jeho spojkou a vyjednávačom. Cez neho sa na Trumpa obracali politickí aj ekonomickí lobisti.

Dnes je Cohenova činnosť preverovaná v rámci tzv. Muellerovho vyšetrovania, ktoré skúma možné zasahovanie ruskej vlády do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Podozrenia vzrástli, keď bola v roku 2017 zverejnená tzv. Steelova zložka, spis s overenými aj neoverenými informáciami týkajúcimi sa Trumpovej prezidentskej kampane. V nej sa tvrdí, že Cohen sa v roku 2016 stretol v Prahe s ruskými agentmi, aby s nimi zavŕšil spoluprácu na hekovaní amerických volieb, ale Cohen to popiera. Je pravda, že Steelova zložka je ako zdroj informácií pochybná, ale to je aj Cohen, vyšetrovaný za daňové delikty aj za klamstvo pod prísahou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite