Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kampaň

.marína Gálisová .svet .fototéma

Všetci vieme, ako dopadli voľby do amerického Kongresu: republikáni posilnili svoju väčšinu v Senáte, demokrati vybojovali väčšinu, hoci menšiu, ako chceli, v Snemovni reprezentantov. Kampaň bola ostrá ako britva a jej hviezdou bol Trump.

nič iné sa od neho nedalo čakať. Jednak je úradujúci prezident, hoci aj zavalený inými povinnosťami, vždy povinnou výbavou predvolebného boja svojich kandidátov do Kongresu. A jednak je to Donald Trump. Excentrik a narcis, ktorý svetlo reflektorov miluje, užíva si pobyt na pódiu, vtipkovanie pred davmi priaznivcov a ich aplauz.

A tretí dôvod, pre ktorý bol Donald Trump nutnou súčasťou predvolebnej kampane republikánov, ktorí kandidovali do Kongresu, dodali jeho politickí arcinepriatelia, Demokratická strana. Demokrati urobili z týchto volieb civilizačný boj – ľud verzus Trump. A sám Trump sa toho veľmi vďačne chytil. „Nekandidujem síce,“ vyjadril sa, „ale vlastne ako keby som kandidoval, pretože toto je referendum o Trumpovi.“

Demokrati zvolili antitrumpovskú stratégiu úplne logicky. Dalo sa totiž predpokladať, že the Donald za svoje pôsobenie v role prezidenta stihol rozčúliť obrovské množstvo Američanov. Tých, ktorí ho v prezidentských voľbách nevolili, ale aj tých, ktorí mu vtedy dali hlas, ale jeho konfrontačný štýl ich už jednoducho nebaví.

Príkladom týchto voličov môže byť profesor Tom Nichols, bývalý republikán, ktorý napísal pred kongresovými voľbami pre USA Today, že sú jednoznačne hlasovaním o korozívnom vplyve, ktorý mal Donald Trump na americkú politiku. Nichols ako prívrženec reaganovskej línie Republikánskej strany sám dodal, že si nie je istý, či by Demokratická strana vládla lepšie, ale že republikáni, keďže si neurobili poriadky s populistickým Trumpom, už nemôžu byť jeho stranou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite