Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kalifornské inferno sa tak skoro zrejme nepodarí uhasiť

.marína Gálisová .svet .fototéma

Kalifornia je raj mora a kvetín, ale aj vysušená oblasť, podliehajúca ničivému ohňu. Horelo tu odjakživa, hovoria miestni, ale tento rok je to oveľa horšie. Kalifornské požiare boli v auguste vyhlásené za celonárodnú katastrofu.

Kalifornské inferno sa tak skoro zrejme nepodarí uhasiť Kent Porter/The Press Democrat via AP/SITA Aj keď Kalifornčania žijú s požiarmi už roky, rok 2018 je pre nich osobitne náročný.

pred dvoma rokmi sme zažili dvojročné sucho,“ hovorí Miroslava, ktorá roky žije v kalifornskej oblasti Bay Area. „To spôsobilo, že všetko vyschlo a odvtedy ešte ľahšie vzbĺkne požiar.“ Dôvody konkrétnych požiarov bývajú pritom rozličné. Niekedy stačí, že v suchom podraste v divočine preskočí iskierka. Aj na Slovensku sme pred pár rokmi zažili situáciu, že rozsiahly lesný požiar, ktorý spustošil mnoho hektárov, vznikol z iskry, keď slnko pálilo do odhodeného skla.

„Na severe Kalifornie nám napríklad požiar vznikol, keď sa kdesi zabávali tínedžeri, a oheň sa potom rozmohol,“ pokračuje Miroslava. „Alebo spadnú elektrické drôty.“ A sú aj prípady, za ktoré vyslovene môžu ľudia, ktorí si v Kalifornii postavia dom aj v rizikovom prostredí, kde by sa stavať nemalo. Napríklad ak je dom v lese, kde rastie suchá tráva, hrozí problém.

Bezhlavé developovanie ďalších a ďalších oblastí, neraz bez ohľadu na celkovú situáciu, riziko požiarov len stupňuje. Súvisí to aj s tým, že pozemky sú drahé, nie je ich veľa a stavia sa, kde sa čo i len trochu dá. Potom však prichádzajú ťažké chvíle.

„Niektoré príbehy je človeku až ťažko počúvať,“ hovorí Miroslava. „Dcérin kolega – dcéra žije v Santa Barbare – si kúpil dom, vlastnil ho len asi pol roka a potom mu zhorel do tla.“ Americké médiá obehol príbeh rodiny, ktorá si v Kalifornii kúpila dva domy a o oba prišla v rozmedzí šiestich mesiacov.

„Požiarnici hasia ohne po celej Kalifornii, odchádzajú kvôli tomu na týždne z domu, a nie všetci sa vrátia.“

Tento rok spustošili požiare v USA oblasť väčšiu ako šestnásťtisíc štvorcových kilometrov. V každom zo štátov USA na západnom pobreží ešte aj teraz stále horia veľké lesné požiare – viaceré sa stále nedarí dostať pod kontrolu. Zhruba tretina z tejto obrovskej požiarmi zasiahnutej plochy sa nachádza práve v najpostihnutejšom štáte – v Kalifornii. A aj keď Kalifornčania žijú s požiarmi už roky, rok 2018 je pre nich osobitne náročný. V auguste boli kalifornské požiare vyhlásené za celonárodnú katastrofu.

Každodenný život v komunitách, neďaleko ktorých zúri požiar, je takmer ako bývanie neďaleko vojnovej zóny. „V najhoršom prípade človeku zhorí dom do tla, v ňom osobné veci, ktoré si roky odkladá. Aj ohrozenie života je v tých častiach Kalifornie úplne reálne.“ No aj ľudia, ktorí žijú o niečo ďalej a dajme tomu nie sú ohrození osobne na živote, pociťujú zhoršenie zdravia. „Vzduch býva plný popola aj niekoľko dní, popol sa totiž dostáva do neuveriteľných vzdialeností. Podľa počasia môže putovať vzduchom aj do vzdialenosti dvojhodinovej cesty autom. Vidíme ho ako vrstvu na autách, inokedy spôsobí, že je čudne „zamračené“. Kvalita vzduchu je tak na úrovni čínskeho znečistenia. Vtedy nám odporúčajú, aby sme zostali doma, zapli si klimatizáciu a nešportovali.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite