Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

.tasr .svet

Myšlienka, že zastavíme vojnu skôr, ako dosiahneme všetky jej ciele, neprichádza do úvahy, uviedol.

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní sita/AP Photo/Leo Correa, Pool

izrael podnikne inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy s cieľom zničiť prápory hnutia Hamas. V utorok to vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že  k tomuto kroku dôjde bez ohľadu na výsledok rokovania dohody o prímerí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

„Myšlienka, že zastavíme vojnu skôr, ako dosiahneme všetky jej ciele, neprichádza do úvahy. Vstúpime do Rafahu a zlikvidujeme tam prápory Hamasu - s dohodou alebo bez dohody, aby sme dosiahli celkové víťazstvo,“ povedal Netanjahu počas stretnutia s rodinami rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov. Medzinárodné spoločenstvo vrátane USA ako hlavného spojenca Izraela vyjadrilo znepokojenie nad osudom civilistov v Rafahu v prípade izraelskej invázie.

Sprostredkovatelia z Egypta a Kataru sa v súčasnosti snažia vyjednať dohodu medzi Izraelom a Hamasom s cieľom zaistiť prímerie v palestínskej enkláve výmenou za prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. USA a Británia v pondelok informovali, že Hamas dostal od Izraela „veľkorysú ponuku“.

Netanjahu prisľúbil, že vo vojne v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, dosiahne „úplné víťazstvo“. Rafah je podľa izraelskej vlády poslednou veľkou baštou Hamasu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite