Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa holandského úradu na ochranu osobných údajov by vláda nemala používať Facebook – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.redakcia .martin Mojžiš .svet

Za dôvod úrad uvádza, že Meta nie je ochotná upraviť spracovanie osobných údajov.

Podľa holandského úradu na ochranu osobných údajov by vláda nemala používať Facebook – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/AP Photo/Matt Slocum

alexandra van Huffelenová (štátna tajomníčka pre digitalizáciu) napísala na konci minulého roka list pre poslancov, v ktorom oznámila, že spoločnosť Meta nechce upraviť spracovanie dát ľudí, ktorí navštívia či inak interagujú so stránkou vlády. 

V tejto veci oslovila aj úrad na ochranu osobných údajov, ktorý vydal odporučenie, aby sa vláda nateraz vyhla sociálnej sieti Facebook a začala ju opäť využívať až po prijatí opatrení ohľadom spracovania osobných údajov.

Správu priniesol Denník N.

vysvetlenie Martina Mojžiša

Táto nenápadná správa sa týka hlbokej otázky o vzájomnom vzťahu vlád a súkromných spoločností. Majú vlády právo súkromným spoločnostiam niečo prikazovať alebo od nich niečo vyžadovať? Súkromné spoločnosti určite musia dodržiavať zákony, ale môžu od nich vlády žiadať niečo nad rámec zákona? A čo ak sa súkromná spoločnosť rozhodne požiadavky vlády ignorovať?

Holanďania riešia presne tento prípad. Úrad, ktorý má v kompetencii jeden aspekt ochrany občanov, odporučil vláde nepoužívať mimoriadne populárny konkrétny produkt veľmi silnej súkromnej spoločnosti. Dôvody sú úplne zrozumiteľné – ak vláda nevie zabezpečiť ochranu občanov pri používaní nejakého produktu, mala by ho predovšetkým sama prestať používať. A to aj v prípade, že tým zníži komfort tých občanov. Tej firme to môže byť vcelku jedno. Prinajmenšom dovtedy, kým sa takto nezachová priveľa vlád.

 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite