Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 114. týždeň vojny (15. 4. 2024 – 21. 4. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 114. týždeň vojny (15. 4. 2024 – 21. 4. 2024) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Ukrajinská žena Oľha plače pred troskami svojej bytovky. Charkov. 16. 4. 2024

Informácie z predchádzajúceho dňa 21. 4. 2024:

19:50 Ťažko skúšaný Časiv Jar je naďalej pod ukrajinskou kontrolou

Ťažko skúšané mesto Časiv Jar na východe Ukrajiny zostáva podľa správ kyjevskej armády naďalej pod ukrajinskou kontrolou. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA, na ktorú sa odvoláva TASR.

„Časiv Jar sa drží,“ povedal v nedeľu pre ukrajinskú televíziu hovorca tamojších jednotiek. Dodal, že nepriateľ síce vyvíja tlak, situáciu však majú pod kontrolou a v meste nie je žiaden ruský vojak.

Hovorca doplnil, že ruské pozemné jednotky sa neúspešne pokúšali postupovať aj s delostreleckou podporou. Tieto informácie nebolo možné nezávisle overiť. Malé mesto Časiv Jar sa považuje za ďalší cieľ ruskej armády.

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od Časiv Jaru. Kyjev sa k týmto správam bezprostredne nevyjadril.

Len pred niekoľkými dňami navštívil mesto ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prehliadol si obranné jednotky. Kyjev začiatkom tohto mesiaca uviedol, že situácia na bojisku v okolí východoukrajinského mesta je zložitá a napätá a že Rusko podniká neustálu paľbu.

Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 13.000 ľudí, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

16:50 V Sevastopole na Kryme hlásili výbuch a požiar lode, ruské rakety zasiahli Odesu

Na lodi v prístave v meste Sevastopol na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym vypukol požiar. Na ruských sociálnych sieťach sa v nedeľu objavili správy o výbuchu na plavidle, ktorý mohol byť dôsledkom raketového alebo dronového útoku. Oficiálne vyjadrenie ruské úrady zatiaľ neposkytli. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

Ukrajinské ozbrojené sily v posledných mesiacoch opakovane útočili na ruské lode v oblasti Krymu rôznymi zbraňami, pripomína DPA.

Ruská armáda medzitým zaútočila z Krymu balistickými raketami na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. Ukrajinské médiá informovali o nedeľňajšej explózii v meste, pri ktorej utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia.

13:50 Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka

Rusko v nedeľu oznámilo, že jeho jednotky úplne dobyli Bohdanivku, frontovú dedinu vzdialenú necelé tri kilometre od ukrajinského mesta Časiv Jar. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na tomto fronte viaceré úspechy, čím zvýšila svoju prevahu. Kyjev zatiaľ zápasí s nedostatkom dôležitej munície, o ktorú žiada svojich západných spojencov.

Bohdanivka leží medzi mestami Časiv Jar a Bachmut. Kyjevské jednotky začiatkom tohto mesiaca uviedli, že situácia na bojisku v okolí Časiv Jaru je zložitá a napätá a že Rusko podniká neustálu paľbu.

Časiv Jar, kde žilo pred vojnou asi 13.000 obyvateľov, leží necelých 30 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, ktoré je dôležitým železničným a logistickým uzlom ukrajinskej armády.

13:30 V okupovanom Sevastopoli údajne po útoku horela loď

V Sevastpoli na okupovanom polostrove Krym po údajnom útoku pravdepodobne horela loď ruského námorníctva. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Tamojší ruskom dosadený gubernátor Michail Razvožajev na platforme Telegram napísal, že na ruskú Čiernomorskú flotilu zaútočili protilodnou raketou. Tú podľa neho zneškodnili, ale jej časti spôsobili malý požiar, ktorý rýchlo uhasili.

Neoverené video na sociálnych sieťach ukazuje horiacu námornú loď. Miestne médiá informovali, že Krymský most je uzavretý. Zdroj z ukrajinskej vojenskej rozviedky sa pre Kyiv Independent vyjadril, že informácie o útoku stále overujú.

Sevastopoľ je základňou ruskej Čiernomorskej flotily a často naň Ukrajina útočí raketami a námornými dronmi.

12:00 Ruská armáda môže pred príchodom americkej pomoci zintenzívniť útoky

Ruské sily pravdepodobne zintenzívnia ofenzívne operácie na Ukrajine, aby využili okno materiálneho nedostatku ukrajinských síl, ktoré by mohla zatvoriť novoschválená americká pomoc. Vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine na to poukazuje americký Inštitút pre štúdium vojny, na ktorý sa odvoláva portál Kyiv Independent.

Analytici ISW konštatujú, že ruská armáda si na Ukrajine udržiava a na niektorých miestach zintenzívňuje ofenzívne operácie, pričom veľmi pravdepodobne využíva neobyčajne suché jarné podmienky a nedostatok materiálu Ukrajincov pred príchodom sľúbenej západnej pomoci. Rusi sa tiež usilujú využiť zhoršené kapacity Ukrajiny v protivzdušnej obrane, aby spôsobili kolaps jej energetickej siete a vytvorili dlhodobé škody na ukrajinskej infraštruktúre a kapacitách obranného priemyslu.

„Teraz očakávaný príchod americkej bezpečnostnej pomoci pravdepodobne zdôraznil tieto úvahy pre ruské sily. Ruské vojenské velenie pravdepodobne zintenzívni útočné operácie a útoky rakiet a bezpilotných lietadiel s cieľom dosiahnuť operačne významné účinky, ktoré bude určite ťažšie dosiahnuť proti dobre vybaveným ukrajinským silám,“ píše ISW. 

Ťažko poškodená bytovka v ukrajinskom meste Časiv Jar.sita/AP Photo/Alex BabenkoŤažko poškodená bytovka v ukrajinskom meste Časiv Jar.

Inštitút poznamenáva, že Rusku sa počas uplynulých šiestich mesiacov podarili taktické zisky, keď sa Ukrajine zhoršovali zbrojné obmedzenia. Je podľa neho nepravdepodobné, že by dosiahlo prielom, ktorý by zboril frontovú líniu.

Rusi však môžu stále v nasledujúcich týždňoch dosiahnuť operačne významné pokroky. Môžu sa pritom sústrediť na časti frontovej línie, kde je ukrajinská obrana relatívne nestabilná, napríklad pri Avdijivke v Doneckej oblasti, alebo v oblastiach, kde sú sily Moskvy na dosah operačne významného cieľa, ako pri meste Časiv Jar.

8:30 Ruská protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov

Moskva tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila päťdesiat dronov počas ukrajinského sobotňajšieho útoku na Rusko. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí. Útoky si vyžiadali niekoľko obetí. Podľa gubernátora zasiahnutej Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova zahynula žena so zlomenou nohou a muž, ktorý ju opatroval, ako aj tehotná žena a jej nenarodené dieťa.

Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou. 

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že zostrelilo ukrajinskú stíhačku Suchoj Su-25, bez uvedenia akýchkoľvek ďalších podrobností. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť, pripomína agentúra AP.

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 4. 2024:

20:30 Americkú pomoc komentuje aj Eugen Korda

„Americkí zákonodarcovia po dlhých týždňoch odkladania schválili vojenskú pomoc pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. Je to dobrá správa nielen pre obyvateľov týchto štátov, ale aj pre nás Európanov,“ píše Eugen Korda.

Celý názor si prečítajte na tomto odkaze.

20:20 USA: Snemovňa reprezentantov schválila balík pomoci pre Ukrajinu

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN. Viac sa dočítate tu.

19:00 Pri dopravnej kontrole zastrelili policajta, hľadajú dvoch vojakov

Na západe Ukrajiny v sobotu údajne dvaja vojaci zastrelili pri dopravnej kontrole policajta a ďalšieho zranili, oznámila tamojšia polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Prokuratúra uviedla, že k incidentu došlo ráno vo Vinnyckej oblasti juhozápadne od hlavného mesta Kyjev. Dodala, že v súčasnosti pátrajú po dvoch ukrajinských vojakoch. Úrady zverejnili o streľbe len málo podrobností.

Ukrajinská armáda však informovala, že hľadaní vojaci boli pred rokom súčasťou mechanizovanej brigády a teraz slúžia v inej jednotke. Tamojšie médiá zverejnili fotografiu, na ktorej sú údajne podozriví vo svojom vozidle.

18:45 Od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 545 detí

Ruská invázia na Ukrajinu si od jej začiatku podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry vyžiadala prinajmenšom 1 843 detských obetí. Podľa výpočtov prokuratúry, o ktorých informuje spravodajský portál Kyiv Independent, najmenej 545 detí bolo zabitých. Ďalších 1 298 detí utrpelo zranenia rôznej závažnosti.

Väčšina z počtu detských obetí, a to 529, sú deti z Doneckej oblasti. V Charkivskej oblasti potvrdili 346 prípadov, v Chersonskej oblasti 150, v Dnipropetrovskej 135, v Kyjivskej 130, v Zaporižžskej 108 a v Mykolajivskej 104 detských obetí.

15:15 Rýchly ruský postup je následkom nedostatku ukrajinskej protivzdušnej obrany na fronte

Nedostatok ukrajinskej protivzdušnej obrany na fronte umožňuje rýchlejší postup ruských síl. Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) konštatujú, že ukrajinská protivzdušná obrana zostáva obmedzená a degradovaná, čo umožňuje ruským lietadlám pôsobiť voľne a bez ohrozenia v určitých kritických oblastiach frontovej línie. To sa týka aj oblasti pri meste Časiv Jar v Doneckej oblasti. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Schopnosť ruských lietadiel operovať v hĺbkach viac ako 100 kilometrov v ukrajinskom vzdušnom priestore blízko frontovej línie bez výrazných strát naznačuje, že ukrajinská protivzdušná obrana v tejto oblasti v súčasnosti nie je dostatočná na ich obmedzenie alebo odradenie, uvádza ISW vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine.

Schopnosť Kyjiva viesť útoky na veľké vzdialenosti na ruské strategické lietadlá zapojené do boja by podľa inštitútu mohla dočasne obmedziť ruské vzdušné operácie, ako sa to v minulosti stalo s taktickými lietadlami. Analytici však upozorňujú, že táto schopnosť nemôže kompenzovať kritický nedostatok protivzdušnej obrany na Ukrajine. Ukrajinské sily si musia určiť priority pri rozdeľovaní obmedzených prostriedkov protivzdušnej obrany, a to má vysokú cenu.

14:30 Ukrajinci vykonali rozsiahle útoky dronmi na osem ruských oblastí

Ukrajinské bezpilotné lietadla v noci na sobotu zaútočili na ruské územie. Bola to spoločná operácia ukrajinskej vojenskej rozviedky, bezpečnostnej služby (SBU) a ukrajinských síl pre špeciálne operácie. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda, ktorému to povedali zdroje v rozviedke a bezpečnostnej službe.

Desiatky dronov doleteli do Belgorodskej, Brianskej, Kurskej, Tulskej, Smolenskej, Riazanskej, Kalužskej a Moskovskej oblasti. Cieľom bola energetická infraštruktúra, ktorá napája zariadenia obranného priemyslu. Niektoré oblasti mali po útokoch dronmi problémy s dodávkou elektriny a vody. Zasiahnuté boli najmenej tri rozvodne a sklad paliva, pričom vznikli požiare, uviedli zdroje.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu vyhlásilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany v noci zneškodnili 50 bezpilotných lietadiel.

14:00 Na snímke je zachytený traktor, ktorý pracuje na poli, na ktoré dopadla časť ruskej riadenej strely

SITA/AP PHOTO/ANDRII MARIENKO

13:00 Ukrajina zasiahla v noci dronmi tri elektrické stanice a sklad paliva v Rusku

Ukrajina spustila v noci na sobotu vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva, informoval zdroj z ukrajinského obranného sektora tlačovú agentúru AFP. „Zasiahnuté boli najmenej tri elektrické stanice a sklad paliva a začali horieť. Cieľom bola energetická infraštruktúra, ktorá napája ruský vojensko-priemyselný komplex,“ povedal zdroj. TASR prevzala informácie z AFP. Ruské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že Ukrajina vypustila v noci na sobotu vlnu dronov na osem ruských oblastí. 

Protivzdušná obrana zostrelila 50 dronov nad ôsmimi ruskými oblasťami, vrátane 26 dronov nad západnou Belgorodskou oblasťou v blízkosti ukrajinskej hranice, dodalo ruské ministerstvo. Vo vlne útokov zahynuli dvaja ľudia - žena so zlomenou nohou a muž, ktorý jej pomáhal, keď výbuchy spôsobili požiar ich domu. Informoval o tom na sociálnych sieťach gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

Drony boli podľa ruského ministerstva obrany tiež údajne zničené nad Brianskou, Kurskou, Tulskou, Smolenskou, Riazanskou a Kalužskou oblasťou, teda nad západom a juhom Ruska, ale aj nad Moskovskou oblasťou. 

V posledných mesiacoch sú ruské rafinérie a ropné terminály prioritnými cieľmi ukrajinských dronových útokov, pretože Ukrajina stupňuje útoky na ruské územie.

11:10 Ruský denník informoval o zabití svojho spravodajcu po ukrajinskom útoku

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin v piatok zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram. TASR píše na základe agentúr AFP a Reuters.

K útoku došlo počas návratu novinára a jeho štábu z reportážnej cesty. „Na filmový štáb zaútočilo niekoľko nepriateľských dronov naraz. Prvý úder ich minul, ale pri druhom bol novinár zranený a na následky zranenia zomrel,“ uviedol denník.

Podľa novín predtým 42-ročný reportér informoval o udalostiach spoza frontových línií vo východnej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, vrátane Ruskom okupovaného ukrajinského mesta Mariupol.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí vo svojom vyhlásení útok ostro odsúdila a označila ho za akt pomsty za jeho novinársku prácu. Ukrajina podľa agentúry Reuters tento útok bezprostredne nekomentovala.

Najmenej 15 novinárov bolo zabitých pri informovaní o konflikte na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022, uvádza Výbor na ochranu novinárov, organizácia na ochranu slobody tlače.

10:45 Ruský útok na prístav Pivdennyj zničil agroprodukty pre Áziu a Afriku

Piatkový ruský útok na čiernomorský prístav Pivdennyj na juhu Ukrajiny zničil kontajnery s poľnohospodárskymi produktmi, ktoré mali ísť do Ázie a Afriky. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo pre obnovu.

Útok podľa rezortu zasiahol dva terminály určené na prepravu agroproduktov. Jeden z terminálov patrí singapurskej firme Delta Vilmar, ktorá na Ukrajine pôsobí od roku 2004.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok popoludní potvrdil, že ruské sily udreli na prístav Pivdennyj a zasiahli jeho zariadenia raketami.

Piatkový úder bol podľa spomenutého ministerstva už 39. ruský útok na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti.

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 4. 2024:

19:50 Rusko zaútočilo na čiernomorský prístav Pivdennyj, potvrdil Zelenskyj

Ruské sily zaútočili v piatok popoludní na čiernomorský prístav Pivdennyj na juhu Ukrajiny. Raketami zasiahli prístavné zariadenia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli to potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Dnes ráno boli naše mestá Dnipro, Kryvyj Rih a Synelnykove zasiahnuté ruskými raketovými útokmi. V Dnipre bola zničená obyčajná obytná budova a ľudia zostali uväznení pod troskami. Poškodená bola železničná a autobusová stanica... Toto je len jedno ráno v jednom meste, napriek tomu ruskí teroristi útočia na našu krajinu denne a každú noc v rôznych mestách a komunitách,“ uviedol Zelenskyj.

Dodal, že mestá ako Charkiv, Odesa, Sumy, Černihiv, Mykolajiv, Cherson či Dnipro „nemajú spoľahlivú obranu proti ruským teroristom“. „Práve v čase, keď som sa pripravoval na tento rozhovor, zasiahli námorný prístav Pivdennyj. Niekoľko rakiet zasiahlo prístavné zariadenia, a to nielen ukrajinské, ale aj singapurské,“ dodal ukrajinský líder.

Vojenská správa Odeskej oblasti predtým informovala, že ruské sily zaútočili v piatok popoludní raketami na Odeskú oblasť a spôsobili škody na prístavnej infraštruktúre. 

14:35 Počet obetí ruského útoku na Dnepropetrovskú oblasť stúpol na deväť

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Obete hlásia v meste Dnipro i v Synelnykovskom rajóne juhovýchodne od tohto mesta. Úrady pôvodne hlásili osem obetí, jedno dieťa však neskôr zraneniam podľahlo v nemocnici. Počet obetí sa ešte môže zvýšiť, dodali úrady.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý opakovane žiadal spojencov o posilnenie protivzdušnej obrany, uviedol, že Rusko musí za útok niesť zodpovednosť.

14:00 Ukrajinský prezident navštívil Doneckú oblasť

Zelenskyj o tom informoval na sociálnej sieti. 

12:30 Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu na šiestich frontoch

Ruské okupačné sily počas uplynulého dňa útočili na ukrajinské pozície na šiestich frontoch, pričom najviac útokov podnikli na bachmutskom, avdijivskom a novopavlivskom fronte. Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov. Uviedol to v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb, informuje web Ukrajinská pravda.

Na bachmutskom fronte Ukrajinci odrazili 25 ruských útokov. Na fronte pri Novopavlivke sa Rusi za podpory letectva o prielom pokúsili 20-krát. Šestnásť nepriateľských útokov Ukrajinci odrazili na fronte pri Avdijivke, štyri na lymanskom fronte a štyri na fronte pri Orichive.

Na chersonskom fronte ruská armáda pokračovala v snahe o vytlačenie Ukrajincov z ich premostia na východnom brehu rieky Dnipro a podnikla 11 útokov, ktoré však boli neúspešné, konštatoval ukrajinský generálny štáb.

9:30 Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Protilietadlové raketové jednotky vzdušných síl v spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozviedkou prvýkrát zničili strategický bombardér Tu-22M3, nositeľa striel Ch-22, ktoré ruskí teroristi používajú pri útočení na ukrajinské mestá,“ uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram.

Viac sa dočítate na tomto odkaze, kde nájdete aj krátke vyjadrenie redaktora Eugena Kordu.

9:10 Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť si vyžiadal tri obete

Traja ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia pri nočnom útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Uviedli to v piatok ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„V meste Dnipro horí päťposchodová budova. Je čiastočne zničená. Pod troskami sa môžu nachádzať ľudia,“ napísal gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak na platforme Telegram. Spresnil, že boli zničené dve horné poschodia budovy v centre mesta.

Predseda Dnepropetrovskej regionálnej rady Mykola Lukašuk uviedol, že pri útoku zahynuli dvaja ľudia a 15 osôb utrpelo zranenia. Ďalšiu obeť a dvoch zranených vrátane 14-ročného dievčaťa hlásili úrady po útoku na Synelnykovský rajón.          

Pri útoku na infraštruktúrne zariadenie v meste Kryvyj Rih západne od Dnepra utrpeli zranenia dvaja muži a žena, informoval vysokopostavený predstaviteľ miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul.

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 4. 2024:

17:20 Údery na krymské letisko zasiahli štyri ruské raketové systémy S-400

Údery ukrajinskej armády na vojenské letisko v Džankoj na okupovanom Kryme zasiahli štyri ruské raketové systémy zem-vzduch S-400 a ďalšiu techniku. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské vojenské spravodajstvo. Stredajšie údery podľa neho zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

V noci na stredu bolo z letiska Džankoj počuť výbuchy. Partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš potom uviedlo, že séria úderov na letisko bola úspešná.

15:00 Od začiatku ruskej invázie pre bojové akcie zomrelo najmenej 543 ukrajinských detí

Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu bol pri bojových akciách zabitých alebo zranených najmenej 1 839 ukrajinských detí. Uviedla to vo štvrtok ukrajinská generálna prokuratúra. Podľa jej údajov najmenej 543 detí prišlo o život a 1 296 utrpelo zranenia rôznej závažnosti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

14:45 Ruská Čiernomorská flotila výrazne obmedzila svoju činnosť a ukrýva sa v Novorossijsku

Po minulomesačnej výmene veliteľa bola ruská Čiernomorská flotila najmenej aktívna v doterajšom priebehu vojny na Ukrajine. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti poukázali na skutočnosť, že moderné ruské lode, ako napríklad fregata triedy Grigorovič, majú vertikálne odpaľovacie systémy na vystreľovanie riadených striel na námorné a pozemné ciele. Takéto rakety sa dobíjajú v Sevastopoli. Rusko však z Krymu stiahlo väčšinu svojich lodí a ponoriek Čiernomorskej flotily ďalej na východ do Novorossijska.

Fregata triedy GrigorovičwikipediaFregata triedy Grigorovič

V spravodajských službách sa uvádza, že Čiernomorská flotila zostane v Novorossijsku, pretože je to najlepší spôsob, ako sa vyhnúť útoku Ukrajiny z mora.

Britská rozviedka tiež dodala, že infraštruktúra technickej údržby, logistiky a manipulácie so zbraňami v prístave Novorossijsk sa s najväčšou pravdepodobnosťou zlepšila, aby podporila nové podmienky rozmiestnenia lodí ruskej Čiernomorskej flotily na neurčité obdobie.

13:10 Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme pri meste Džankoj

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Útvar ukrajinskej vojenskej tajnej služby uviedol, že ozbrojené sily v stredu podnikli „úspešnú“ operáciu na leteckej základni pri meste Džankoj na severe Krymu a okrem ďalších cieľov poškodili radary a systémy protivzdušnej obrany.

Ukrajina útočila v stredu dronmi a raketami na viacero miest v Rusku aj na Krymskom polostrove. Jedným z cieľov bezpilotných lietadiel bola aj letecká továreň v meste Kazaň na západe Ruska. 

V stredu skoro ráno bolo počuť výbuchy aj na vojenskom letisku neďaleko mesta Džankoj na čiernomorskom Kryme. Podľa počiatočných správ ukrajinských médií tam dopadli dve americké rakety ATACMS. Údajne bol zničený ruský systém protivzdušnej obrany S-400 vrátane radarového a niekoľkých odpaľovacích zariadení. Podľa ukrajinských médií bolo zároveň zabitých či zranených aj niekoľko ruských vojakov.

9:05 Rusko útočilo na kritickú infraštruktúru v Ivano-Frankivskej oblasti

Ruská armáda vo štvrtok útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky drony, ktoré útočili na Ivano-Frankivskú oblasť, napísala Oniščuková na platforme Telegram. Zranenia neboli hlásené, no úlomky bezpilotných lietadiel podľa gubernátorky spôsobili požiare. Záchranné tímy pokračujú v práci. Detaily o škodách bezprostredne neboli k dispozícii.

Ukrajinské vzdušné sily vo štvrtok informovali, že v noci na štvrtok zneškodnili všetkých 13 dronov, ktorými ruské sily útočili na sedem ukrajinských regiónov.

9:00 Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

Záchranári aj vo štvrtok odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

 Na severoukrajinské mesto dopadli v stredu tri ruské rakety. Oficiálny počet mŕtvych stúpol vo štvrtok ráno na 18 a ďalších 77 ľudí vrátane štyroch detí bolo zranených, uviedlo ukrajinské ministerstvo pohotovostných služieb.

SITA/AP Photo/Francisco Seco)Černihiv, 17. 4. 2024

Obyvateľka Černihivu Olha Samojlenková pre AFP povedala, že po dopade a výbuchu prvej rakety sa so svojimi deťmi ukryla na chodbe ich bytového domu. „Naši susedia tam už boli. Začali sme na každého kričať, aby si ľahli na zem. Urobili to. Prišli ešte dve explózie. Potom sme utekali na parkovisko,“ uviedla 33-ročná žena. 

Starosta Olexandr Lomako uviedol, že pri útoku bolo poškodených vyše desať budov. Podľa ďalších predstaviteľov boli poškodené aj desiatky vozidiel a zdravotnícke a vzdelávacie zariadenia.   

Medzi mŕtvymi bola tiež 25-ročná policajtka na zdravotnej dovolenke, keď utrpela niekoľko zranení spôsobených šrapnelmi, oznámilo ministerstvo vnútra. 

7:30 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 910 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 456 960, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o tri tanky, osem obrnených bojových vozidiel pechoty a 13 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 196 tankov,13 835 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 637 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 4. 2024:

20:15 Rusi sa pokúšajú preniknúť na predmestie mesta Časiv Jar okľukami

Ruská armáda sa pokúša preniknúť na predmestie ukrajinského mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti okľukami, ale zatiaľ tieto snahy zlyhali. Povedal to v stredu hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny Chortycia podplukovník Nazar Vološyn, informuje web Ukrajinská pravda.

„Okupanti sa mnohokrát pokúšali rôznymi cestami preniknúť na okraj mesta Časiv Jar. Túto snahu ruskej armády naši obrancovia úspešne odrazili,“ povedal Vološyn.

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyj nedávno povedal, že najvyššie ruské vojenské velenie nariadilo svojim jednotkám, aby Časiv Jar obsadili do 9. mája.

19:30 Ukrajinské drony zaútočili na továreň na výrobu bombardérov v Tatársku 

Ukrajinské drony v stredu zaútočili na továreň v ruskej Tatárskej republike, ktorá vyrába bombardéry pre ruskú armádu. Uviedlo to ukrajinské vojenské spravodajstvo, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Momentálne nie sú známe podrobnosti o škodách alebo obetiach, uviedol zdroj z ukrajinského vojenského spravodajstva, ktorý dodal, že závod vyrába letecké bombardéry Tu-22M a Tu-160M.

Tatársko je ruská republika, ktorá sa nachádza približne 700 kilometrov východne od Moskvy a zhruba 1 300 kilometrov od ukrajinských hraníc.

18:05 Kyjev dronmi zaútočil na ruský radar takmer 600 kilometrov od hraníc

Na rádiotechnickú jednotku v ruskej Mordvianskej republike zaútočili v stredu ukrajinské drony. Terčom útoku bol radar 29B6 Kontajner, ktorým je možné monitorovať vzdušný priestor na vzdialenosť 3-tisíc kilometrov do výšky 100 kilometrov. Miesto úderu v Mordviansku je od ukrajinských hraníc vzdialené približne 580 kilometrov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny.

Obyvatelia Mordvianska v stredu zhruba o 9:00 hlásili výbuchy prostredníctvom komunikačných aplikácií a na internete zdieľali videozáznamy ukazujúce stĺp dymu na mieste radaru po zásahu dronom. 

17:35 Stoltenberg: Rada NATO – Ukrajina sa zíde v piatok, zúčastní sa aj Zelenskyj 

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval členské štáty na maximálnu možnú podporu Ukrajiny aj v prípade, že pôjdu pod svoje vnútorné kapacity, informuje spravodajkyňa TASR. Viac sa dočítate na webe .týždňa.

16:45 Holandsko odovzdá Ukrajine tri stíhačky F-16 

Tri holandské stíhačky F-16 v stredu dorazia na rumunskú leteckú základňu, kde sa ukrajinskí piloti a pozemný vojenský personál učia tieto bojové lietadlá používať a udržiavať. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Holandsko je dôležitou súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá chce posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny pomocou stíhačiek F-16.

Očakáva sa, že po spustení školenia dorazia prvé desiatky darovaných stíhačiek F-16 na Ukrajinu už toto leto. Popri Holandsku Ukrajinu podporia aj Spojené štáty americké či Dánsko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky minulý rok dohodu o darovaní stíhačiek označil za prelomovú a dodal, že bojové lietadlá posilnia ukrajinskú protivzdušnú obranu a pomôžu s protiútokom. Americkí úradníci sa neoficiálne vyjadrili, že stíhačky ani s vyškoleným personálom veľa nezmenia, keďže ruské vzdušné sily a obranný systém sú na veľmi dobrej úrovni, píše Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin sa minulý mesiac vyjadril, že darované stíhačky F-16 situáciu neovplyvnia, a že ich ruské sily na bojisku zostrelia. Holandsko Ukrajine prisľúbilo 24 kusov stíhačiek F-16, ktoré budú používané na území Ukrajiny. Prvé z nich majú doraziť v druhej polovici roka spolu so stíhačkami z Dánska.

Dánska vláda minulý týždeň oznámila, že navýši ročný rozpočet určený na podporu Ukrajiny na tri miliardy eur. Rovnakú podporu plánuje poskytnúť aj v roku 2025. 

15:00 Bilancia obetí ruského útoku na Černihiv sa zvýšila už na 14

Stredajší ruský útok na ukrajinské mesto Černihiv neprežilo najmenej 14 ľudí. Viac ako 60 osôb utrpelo zranenia, sú medzi nimi aj dve deti. Oznámila to generálna prokuratúra, informuje spravodajský portál Kyiv Independent

Minimálne 14 ľudí je mŕtvych po ruskom útoku na Černihiv.sita/Ukrainian Emergency Service via AP PhotoMinimálne 14 ľudí je mŕtvych po ruskom útoku na Černihiv.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus priblížil, že zasiahnutá bola oblasť pri centre mesta.

12:15 Ruský útok na Černihiv si vyžiadal najmenej 11 mŕtvych

Ruské sily v stredu ráno zasiahli ukrajinské mesto Černihiv a zabili jedenásť ľudí. Viac ako 50 ďalších utrpelo zranenia, pričom sú medzi nimi aj tri deti, uviedol Oleksij Kuleba z kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Mesto zasiahli tri rakety okolo deviatej ráno. Úradujúci starosta mesta Oleksandr Lomako uviedol, že zasiahnutá bola civilná a sociálna infraštruktúra.

Počet obetí sa môže zvýšiť, keďže pokračuje pátracia a záchranná operácia. Najmenej traja ľudia sú podľa ministra vnútra Ihora Klymenka nezvestní.

„To by sa nestalo, keby Ukrajina dostala dostatok prostriedkov protivzdušnej obrany a keby odhodlanie sveta čeliť ruskému teroru bolo dostatočné,“ vyjadril sa Zelenskyj. „Ukrajinské odhodlanie. Potrebná je dostatočná oddanosť od partnerov a dostatočná podpora, aby to odrážala,“ povedal.

11:00 Armáda tvrdí, že dobytie mesta Časiv Jar uľahčí Rusku útok na ďalšie mestá v Doneckej oblasti

Ak sa Rusom podarí dobyť mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti, budú môcť začať ofenzívu proti ďalším mestám v regióne, ako sú Kosťantynivka, Družkivka, Kramatorsk a Sloviansk. Referuje o tom web Politico s odvolaním sa na Nazara Vološyna, hovorcu operačnej strategickej skupiny síl Chortycia.

„Toto je dominantná výška v regióne a kontrola nad ňou umožní ruským útočníkom, ak ju dosiahnu, výrazne zjednodušiť postup v smere na Kosťantynivku a v smere na Sloviansk a Kramatorsk. Tieto mestá sú poslednou baštou Doneckej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ukrajiny,“ povedal Vološyn.

Podotkol, že Kremeľ nariadil svojim silám dobyť Časiv Jar do 9. mája, pretože ruská vojenská propaganda zúfalo potrebuje veľké víťazstvo na bojisku. Povedal tiež, že napriek neustálym útokom je nepravdepodobné, že Rusi dosiahnu svoj cieľ. Zároveň zdôraznil, že Kyjiv potrebuje západné systémy protivzdušnej obrany, stíhačky F-16 a ďalšie zbrane, aby zmenil situáciu na bojisku.

9:30 Od vojenského letiska na Kryme hlásia výbuchy

Z oblasti vojenského letiska v meste Džankoj na okupovanom polostrove Krym hlásia výbuchy. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent, ktorý uvádza, že k Rusku pridružené kanály na platforme Telegram píšu, že sa tak stalo v stredu nadránom.

Moskvou dosadená okupačná vláda na Kryme neskôr oznámila uzatvorenie diaľnice spájajúcej Džankoj s obcou Pobiedne. Diaľnica sa nachádza v oblasti spomenutého letiska, píše médium Krym. Realii.

Letecká základňa ruského námorníctva sa podľa online leteckej databázy nachádza na okraji mesta Džankoj. Je tam nasadený 39. helikoptérový pluk 27. divízie zmiešaného letectva.

9:00 Ruská strana stratila už viac ako 456-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 456 050 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišli Rusi o 710 vojakov, štyri tanky, 18 bojových obrnených vozidiel či 15 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 193 tankov, 13 827 bojových obrnených vozidiel, 15 587 vozidiel a palivových nádrží, 11 624 delostreleckých systémov, 1 046 odpaľovacích raketových systémov, 760 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 279 dronov, 2 093 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 910 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Charkivu hrozí, že sa bez americkej pomoci stane druhým Aleppom, tvrdí starosta mesta

Ukrajinskému mestu Charkiv hrozí, že sa stane „druhým Aleppom“, pokiaľ americkí politici nezahlasujú za novú vojenskú pomoc, ktorá by Ukrajine pomohla získať protivzdušnú obranu potrebnú na odrazenie ruských útokov na veľké vzdialenosti. Ako referuje web The Guardian, povedal to charkivský starosta Ihor Terechov.

Podľa neho Rusko zmenilo taktiku a pokúša sa zničiť zásobovanie energiou v meste. Terorizuje pritom 1,3 milióna obyvateľov streľbou do obytných oblastí, pričom ľudia zažívajú niekoľkohodinové neplánované výpadky elektriny. 

Trosky Charkivskej tepelnej elektrárne.sita/AP Photo/Andrii MarienkoTrosky Charkivskej tepelnej elektrárne.

Starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta uviedol, že balík americkej vojenskej pomoci v hodnote 60 miliárd dolárov, ktorý momentálne stagnuje v Kongrese, má pre Ukrajinu „kritický význam“ a vyzval Západ, aby sa preorientoval na dva roky trvajúcu vojnu.

„Potrebujeme túto podporu, aby sme zabránili tomu, že Charkiv bude druhým Aleppom,“ povedal Terechov s poukázaním na sýrske mesto ťažko bombardované ruskými a sýrskymi vládnymi silami na vrchole občianskej vojny v Sýrii pred desiatimi rokmi.

8:00 Ukrajina zvolá Radu NATO-Ukrajina na posilnenie ochrany svojho neba, hovorí Zelenskyj

Ukrajina požiada Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) o zvolanie zasadnutia Rady NATO-Ukrajina s cieľom prediskutovať otázku posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vyhlásení k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Líder Ukrajiny poukázal na debaty o tom, ako sa Spojené štáty a ďalší západní spojenci zapojili do odrazenia iránskeho útoku na Izrael raketami a bezpilotnými lietadlami. „Za posledné dva dni sme počuli všeličo. Rôzne konflikty, tu v Európe a na Blízkom východe, rôzne úrovne ohrozenia, iný vzdušný priestor, hoci tam boli bezpilotné lietadlá Šáhid a balistické rakety, povedali, že hrozby eskalácie sú rôzne,“ poznamenal Zelenskyj.

Zdôraznil, že vo všetkých prípadoch rovnako ide o cenné ľudské životy, ktoré musia byť „na rovnakej úrovni chránené pred terorom“. „Ukrajina požiada o zasadnutie Rady NATO-Ukrajina, aby prerokovala ochranu neba, dodávky protivzdušnej obrany, príslušné systémy a rakety,“ uviedol ukrajinský prezident bez toho, aby uviedol ďalšie podrobnosti.

Predtým, po stretnutí štábu najvyššieho velenia, Zelenskyj povedal, že západné mocnosti môžu pomôcť Ukrajine brániť sa proti ruským útokom rovnakým spôsobom, akým pomáhali Izraelu v prípade iránskeho útoku. 

Správy z predchádzajúceho dňa 16. 4. 2024:

18:50 Ukrajina eviduje viac než 37 000 nezvestných, zrejme je ich oveľa viac

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť „oveľa vyššie“, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Určiť presné číslo nezvestných osôb je ťažké, keďže ruské jednotky stále okupujú približne pätinu územia Ukrajiny a žiadna zo strán pravidelne nezverejňuje údaje o obetiach v radoch armády.

„Takmer 37 000 ľudí sa považuje za nezvestných - deti, civilisti i členovia armády. Tieto čísla môžu byť oveľa vyššie,“ upozornil ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Ako dodal, Ukrajina a Červený kríž identifikovali zhruba 1700 ľudí „nelegálne zadržiavaných“ Ruskom, ktoré obviňuje z únosov civilistov už od roku 2014, keď vypukla vojna s Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny. Ľudskoprávne skupiny obviňujú Rusko z únosov detí z okupovaných oblastí. Kremeľ tieto obvinenia odmieta, pripomína AFP.

16:00 Ukrajina dronmi zničila radar Nebo-U v ruskej Brianskej oblasti

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zaútočila na ruský modernizovaný radar Nebo-U v ruskej Brianskej oblasti. Pre web Kyiv Independent to povedal zdroj z SBU. Systém Nebo-U bol údajne schopný monitorovať situáciu do hĺbky 700 kilometrov na ukrajinskom území, čo ruskej armáde pomáhalo odhaľovať ukrajinské zbrane a podporovať svoje bojové lietadlá pri zhadzovaní riadených bômb. Cena tohto radaru je podľa odhadu 100 miliónov dolárov.

Radar Nebo-U v ruskej Brianskej oblasti zasiahlo sedem bezpilotných lietadiel a „už nie je funkčný,“ uviedol zdroj pre Kyiv Independent. Ide už o druhý systém Nebo-U, ktorý Ukrajina údajne zničila. Prvý z nich podľa SBU zlikvidovali v ruskej Belgorodskej oblasti.

12:40 Nižšie nájdete prehľad aktuálnych informácií, ktorý pripravuje britské ministerstvo obrany

10:20 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 920 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 455 340, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 189 tankov, 13 809 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 609 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 4. 2024:

20:45 Armáda raketami zasiahla ruské veliteľské stanovište na Kryme

Ukrajinskí vojaci v pondelok podnikli raketový útok na ruské veliteľské stanovište na okupovanom polostrove Krym. Pre spravodajský web Kyjiv Independent to povedal zdroj z ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby po správe o tom, že na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Krymská partizánska skupina Ateš uviedla, že ukrajinský útok zasiahol vojenskú základňu ruskej 810. brigády námornej pechoty v Sevastopoli.

20:15 Ruský útok na Charkivskú oblasť zabil dvoch civilistov

Dvaja ukrajinskí civilisti v pondelok prišli o život v dôsledku ruského útoku na dedinu Lukianci v Charkivskej oblasti. Rusi zasiahli vzdelávacie zariadenie. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje pondelkovú správu tamojšieho gubernátora Oleha Synjehubova.

„Dvaja ľudia zahynuli a počet zranených sa zatiaľ zisťuje. Všetky obete sú civilisti,“ uviedol Synjehubov.

20:00 Nemci, Kanaďania a Holanďania dodajú Kyjivu rôzne typy dronov

Nemecko plánuje poskytnúť Ukrajine prieskumné drony Vector 211, ale nekonkretizovalo ich počet. Kanada Kyjivu pošle 450 viacúčelových bezpilotných lietadiel SkyRanger a Holandsko v spolupráci s Dánskom a Nemeckom Ukrajine dodá prieskumné drony Heidrun RQ-35 v hodnote 200 miliónov eur. Okrem toho Litva Kyjivu poskytne tri milióny eur na výrobu ukrajinských FPV dronov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje ukrajinské ministerstvo obrany.

18:30 Ruský útok na mesto Siversk zabil štyroch civilistov

Štyria ukrajinskí civilisti prišli o život v dôsledku delostreleckého útoku, ktorý Rusi podnikli v nedeľu večer proti mestu Siversk v Doneckej oblasti. Obeťami sú muži vo veku 36 až 86 rokov. Uviedol to v pondelok na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Rusi sa snažia zabiť čo najviac našich ľudí a jediný spôsob, ako sa chrániť, je evakuovať sa do bezpečnejších oblastí Ukrajiny,“ uviedol Filaškin.

14:30 Ruské veliteľstvo v Luhansku Ukrajinci zničili vďaka britským raketám Storm Shadow

Pri údere proti ruskej armáde, ktorý v sobotu zasiahol vojenské veliteľstvo v okupovanom meste Luhansk, Ukrajinci použili britské strely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Informuje o tom web Sky News s odvolaním na nemenovaný vojenský zdroj. Podľa tohto zdroja rakety vystrelené z ukrajinských lietadiel spôsobili ruským pozemným silám „silný úder“. 

Raketa Storm Shadow.WIKIMEDIA COMMONSRaketa Storm Shadow.

Strata vojenského veliteľstva ovplyvní schopnosť Ruska riadiť svoje sily v Luhanskej oblasti, uviedol zdroj portálu Sky News, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. „Úder na ruské vojenské veliteľské uzly vyvoláva zmätok medzi ruskými pozemnými silami,“ konštatoval. Ruská vojenská kultúra je totiž podľa neho založená na centralizovanom velení, čo znamená, že likvidácia veliteľstva by mohla ochromiť vojenské rozhodovanie na najbližší mesiac. 

13:15 Pohraničná stráž zmarila útok ruských sabotérov

Ukrajinská pohraničná stráž odrazila útok ruských sabotérov v Sumskej oblasti. Ako informovala na komunikačnej platforme Telegram, pohraničníci strieľali na ruskú prieskumnú skupinu, keď sa pokúsili prejsť cez hranicu. Po pokuse o prestrelku Rusi ustúpili, píše portál Kyiv Independent.

Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny hraničí s Brianskou, Kurskou a Belgorodskou oblasťou v Rusku. Ruské útoky proti regiónu sú v posledných týždňoch čoraz ničivejšie, pričom majú civilné obete. Za uplynulý deň ruské sily štyrikrát zaútočili na pohraničné osady v Sumskej oblasti, pričom sa zamerali na tri komunity v tejto oblasti, informovali miestne úrady.

8:45 Ruská strana stratila už viac ako 454-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 454 420 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 770 vojakov, šesť tankov a až 31 bojových obrnených vozidiel či 41 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 180 tankov, 13 796 bojových obrnených vozidiel, 15 510 vozidiel a palivových nádrží, 11 593 delostreleckých systémov, 1 046 odpaľovacích raketových systémov, 758 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 266 dronov, 2 092 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 908 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite