Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA a Británia podpísali dohodu o testovaní pokročilej umelej inteligencie

.tasr .svet

Spravodajský portál BBC informuje, že je to prvá bilaterálna dohoda tohto druhu.

USA a Británia podpísali dohodu o testovaní pokročilej umelej inteligencie SITA/Leon Neal/Pool Photo via AP

spojené kráľovstvo a USA podpísali významnú dohodu o spolupráci pri testovaní pokročilej umelej inteligencie (AI). Obe krajiny budú podľa nej spolupracovať na vývoji „robustných“ metód hodnotenia bezpečnosti nástrojov AI a systémov, ktoré ich podporujú. 

„Iba spoluprácou môžeme čeliť rizikám technológie a využiť jej obrovský potenciál na to, aby sme nám všetkým pomohli žiť jednoduchšie a zdravšie,“ vyjadrila sa britská ministerka pre vedu, inovácie a technológie Michelle Donelan. Ako poznamenala, dohoda je postavená na záväzkoch zo samitu o bezpečnosti AI v anglickom Bletchley Park z novembra 2023, na ktorom sa okrem iných zúčastnili predstavitelia popredných firiem v oblasti umelej inteligencie. Spojené štáty a Veľká Británia vtedy vytvorili inštitúty pre bezpečnosť AI.

Americká ministerka obchodu Gina Raimondo skonštatovala, že dohoda poskytne vládam lepšie pochopenie systémov AI, čo im umožní poskytovať lepšie usmernenia. „Urýchli to prácu oboch našich inštitútov v celom spektre rizík, či už pre našu národnú bezpečnosť, alebo pre našu širšiu spoločnosť," povedala.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite