Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskí zákonodarcovia sa chystajú anulovať sovietske odovzdanie Krymu Ukrajine – čo to znamená podľa Martina Mojžiša

.tasr .martin Mojžiš .svet

Nebolo oznámené, kedy budú zákonodarcovia o tomto návrhu diskutovať.

Ruskí zákonodarcovia sa chystajú anulovať sovietske odovzdanie Krymu Ukrajine – čo to znamená podľa Martina Mojžiša SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruskí zákonodarcovia predložili v dolnej komore parlamentu Štátnej dume návrh zákona, ktorý prepisuje kapitolu dejín a vyhlasuje za neplatné sovietske rozhodnutie z roku 1954 o odovzdaní Krymu Ukrajine. TASR prevzala pondelkovú správu z tlačovej agentúry Reuters.

Tento krok má evidentne vytvoriť Rusku právny základ pre to, aby mohlo argumentovať, že Krymský polostrov v Čiernom mori nikdy nebol skutočnou súčasťou Ukrajiny. Rusko pritom už v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom oznámilo, že si Krym anektovalo.

Návrh zákona, predložený jedným zákonodarcom z každej z dvoch ruských komôr parlamentu, označuje odovzdanie Krymu v roku 1954 ako svojvoľné a protizákonné, pretože sa o tejto otázke nekonalo žiadne referendum a sovietske úrady nemali právo presunúť územie z jednej republiky do druhej bez súhlasu.

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil odovzdanie Krymu v roku 1954 za vlády sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova a označil to za porušenie právnych noriem platných v tom čase.

Obyvatelia Krymu sa spolu so zvyškom Ukrajiny po rozpade Sovietskeho zväzu vyslovili v referende za nezávislosť a Rusko a Ukrajina si následne navzájom uznali hranice. Moskva však v roku 2014 vojensky Krym ovládla a západné vlády to vyhlásili za protiprávne.

vysvetlenie Martina Mojžiša

De facto anulovalo Rusko v prípade Krymu v roku 2014 všetko, čo sa len dalo – medzinárodné právo, medzištátne zmluvy aj vlastné zákony. De iure je anulovanie zákona z roku 1954 úplným nezmyslom, nijaké referendum nebolo v komunistickom ZSSR potrebné k schváleniu čohokoľvek. Navyše, „vytvoriť Rusku právny základ“ je prázdny zhluk slov – Rusko nie je právny štát, môže sa tam udiať hocičo, bez ohľadu na zákony. Zákon o anulovaní iného zákona, ktorý má akože vytvoriť právny základ pre agresiu spred desiatich rokov, nebude mať ani len hodnotu papiera, na ktorom bude vytlačený.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite